Deelname Mexico aan Premier 12 onzeker

De deelname van Mexico aan de eerste editie van de Premier 12 is hoogst onzeker geworden. De Federación Mexicana de Beisbol kan geen representatief team op de been brengen. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft al laten weten sancties uit te delen als Mexico ook daadwerkelijk niet aan de start verschijnt.

In het Mexicaanse honkbal rommelt het al lange tijd. Verschillende partijen roepen om het aftreden van voorzitter Alonso Perez, die ook wordt beschuldigd van corruptie. Onderlinge oneningheid tussen de verschillende competities zorgde er ook al voor dat Mexico niet op volle sterkte kon deelnemen aan de World Baseball Classic in 2013.

De afgelopen weken werd bovendien duidelijk dat de Federación Mexicana de Beisbol (Femebe) ook nu niet hoefde te rekenen op medewerking van de clubs uit de verschillende profcompetities uit dit land. In Mexico worden in november onder meer traditioneel de sterke Liga Mexicana del Pacífico, waar op dit moment ook de Nederlandse buitenvelder Roger Bernadina actief is, en de Liga Invernal Veracruzana, gehouden.

Loodzware poule

De Mexicaanse profclubs zijn niet van plan om spelers af te staan aan de nationale ploeg voor de Premier 12. Zodoende slaagde de Federación Mexicana de Beisbol er tot dusver niet in om een representatief team op de been te brengen. Ondanks verwoede pogingen van Los Angeles Dodgers-scout Mike Brito om alsnog een team samen te stellen, lijkt de Mexicaanse honkbalbond nu te moeten besluiten om af te zien van deelname aan de Premier 12. Voorzitter Alonso Perez heeft de WBSC hiervan al op de hoogte gesteld.

De plaatsing van Mexico voor de Premier 12 was vorig jaar nog verrassend te noemen. Aanvankelijk leek Mexico het toernooi mis te lopen, na een slecht optreden tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar. Door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) werd echter besloten om ook de resultaten van de later gehouden Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Jeugd Spelen mee te tellen voor plaatsing voor de Premier 12. Daarin versloeg Mexico onder meer Panama en verdiende het net aan voldoende punten om zich, ten koste van Panama, alsnog te plaatsen voor de eerste editie van de Premier 12.

Panama

Het verschil op de wereldranglijst tussen Mexico en Panama was minimaal: 136,92 tegenover 136,78. Met het bericht van afmelding heeft de Femebe nu juist Panama voorgedragen als vervanger tijdens de Premier 12. Hoewel de Federación Panameña de Beisbol door de World Baseball Softball Confederation nog niet officieel als vervanger is aangewezen, lijkt Panama wel de voornaamste kandidaat om als twaalfde deelnemer aan de Premier 12 toe te worden gevoegd.

Ook voor de Federación Panameña de Beisbol is het de vraag of het op zo’n korte tijd een representatief team op de been kan brengen. Vooral aangezien Mexico voor de Premier 12 is ingedeeld in de loodzware poule B met verder de nationale teams van Japan, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, de Dominicaanse Republiek en Venezuela.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page