Geen WK-status voor Premier 12

De winnaar van de eerste editie van de Premier 12 verdient een miljoen Amerikaanse dollars en handen vol punten voor de wereldranglijst. Maar zich wereldkampioen noemen mag de winnaar niet. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft dit besluit teruggedraaid.

In juli 2014 presenteerde WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari de eerste editie van de Premier 12 nog als ‘Elite Baseball World Championship’. Met het nieuwe vlaggenschip wilde de World Baseball Softball Confederation de World Baseball Classic naar de kroon steken. Maar hierna werd het steeds meer duidelijk dat Major League Baseball niet van plan was om zijn spelers voor dit toernooi beschikbaar te stellen en moest de WBSC terugkomen op zijn uitspraak.

Zodoende moet de Premier 12 het de komende maand doen zonder de status van een wereldkampioenschap. Die eer blijft voorbehouden aan de World Baseball Classic, waar Major Leaguers wél aan deel mogen nemen. In september heeft de WBSC om die reden alsnog moeten besluiten om de WK-status opnieuw toe te kennen aan de World Baseball Classic. De winnaar van de Premier 12 wordt door de organisatie nu aangeduid als global champion, waarmee de kampioen wordt gekroond met volgens de WBSC het beste nationale teamprogramma.

Opvolger

Daarmee behoudt de Dominicaanse Republiek nog in ieder geval de wereldtitel tot 2017. De nationale Dominicaanse ploeg werd in 2013 winnaar van de derde editie van de World Baseball Classic, dat toen door de wereldhonkbalbond IBAF voor het eerst was erkend als officieel wereldkampioenschap. In de halve finale bleef de Dominicaanse Republiek in San Francisco ongeslagen tegen Nederland, dat daarmee werd uitgeschakeld voor de eindstrijd. In de finale werd vervolgens ook Puerto Rico verslagen.

De Dominicaanse Republiek werd met de titel tijdens de World Baseball Classic de opvolger van Nederland, dat in 2011 in Panama het laatste IBAF wereldkampioenschap had gewonnen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page