Van den Hurk met Softbank Hawks kampioen van Japan

Voor het derde jaar op rij heeft Rick van den Hurk met zijn team een kampioenschap veroverd. Won hij afgelopen twee seizoenen met Samsung Lions de Zuid-Koreaanse landstitel, vandaag werd hij met Fukuoka Softbank Hawks winnaar van de hoogaangeschreven Japan Series. Na afloop van de gewonnen finale mocht van den Hurk de Outstanding Player Award in ontvangst nemen.

Met zijn acht innings waarin hij geen enkel punt toestond en Fukuoka Softbank Hawks zondagavond naar een 4-0 overwinning leidde, had de nog altijd ongeslagen Nederlandse pitcher Rick van den Hurk een belangrijk aandeel in het kampioenschap.

Titelverdediger Softbank Hawks reisde daardoor met een comfortabele 2-0 voorsprong in de best-of-seven tegen Yakult Swallows af naar het Jingu Stadium in Tokyo. Daar werd dinsdag nog wel met 8-4 verloren. Maar de kampioen uit de Pacific League herstelde zich met overwinningen gisteren (4-6) en vandaag (0-5).

Balentien

In de vijfde en beslissende wedstrijd van de best-of-seven moest Yakult Swallows opnieuw aanvallend het antwoord schuldig blijven. Ook Wladimir Balentien (3 uit 17 in deze Nippon Series) slaagde er niet in om zijn team de juiste weg te leiden. Iets wat hij nog wel dinsdagavond deed.
In de eerste drie wedstrijden sloeg de honkballer van Curaçao geen enkele honkslag in negen slagbeurten. Bovendien ging hij vijfmaal uit met drie slag, waarvan twee keer op het pitchen van Rick van den Hurk.

Gisteravond speelde Balentien zijn beste wedstrijd. Na zijn zesde strikeout van deze finaleseries sloeg hij in zowel de vierde als de zesde inning de bal voor een honkslag het rechtsveld in. Beide keren wist Balentien te scoren, maar daarmee kon de aangewezen slagman de 4-6 nederlaag niet voorkomen.

Prolongeren

Zodoende had Softbank Hawks vanavond aan nog één overwinning voldoende om de titel te prolongeren. Dat bleek geen probleem. In het Jingu Stadium werd het 0-5 voor de titelverdediger uit Fukuoka. Meest Waardevolle Speler Lee Dae-ho sloeg met een homerun in de derde inning de eerste twee punten binnen om de basis voor de winst te leggen. Balentien sloeg één van de vijf hits voor Yakult Swallows dit duel.

Voor de zevende keer (1959, 1964, 1999, 2003, 2011, 2014 en 2015) is Fukuoka Softbank Hawks daarmee winnaar geworden van de Japan Series. Softbank Hawks is bovendien het eerste team geworden met opeenvolgende titels sinds Seibu Lions (1990-1992).

Persoonlijke prijs

Voor Van den Hurk werd de slotdag van de Japanse competitie extra bijzonder. De pitcher werd onderscheiden met een persoonlijke prijs. Hij werd één van de drie spelers met een Outstanding Player Award. Het is de derde keer dat een honkballer uit het Nederlands Koninkrijk met zijn Japanse club de Japan Series heeft gewonnen. In respectievelijk 1995 en 2013 deden Hensley Meulens (Yakult Swallows) en Andruw Jones (Tohoku Rakuten Golden Eagles) dat al.

De andere twee Outstanding Player Awards gingen naar zijn ploeggenoten Kenji Akashi en Shota Takeda, die in het eerste duel als pitcher een complete wedstrijd gooide met alleen twee onverdiende tegenpunten. De Zuid-Koreaan Lee Dae-ho ontving de onderscheiding voor Meest Waardevolle Speler. Tetsuto Yamada werd met de Fighting Spirit Award de enige speler van Yakult Swallows, die in de prijzen viel.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page