Azzurri winnen, Italië wankelt

De Italiaanse ploeg heeft vanmorgen in zijn tweede oefenwedstrijd tegen Taichung Universiteit de eerste overwinning behaald in de voorbereiding op de Premier 12. Tegelijkertijd werd de in Italië achtergebleven Giuseppe Mazzanti gekozen tot MVP van de Italian Baseball League 2015. Maar het meest opmerkelijke nieuws uit Italië is dat twee befaamde clubs in grote problemen verkeren.

Na afgelopen zondag met 7-2 te hebben verloren van Taichung Universiteit, wisten de Azzurri onder leiding van bondscoach Marco Mazzieri vanmorgen hun eerste overwinning te behalen sinds hun aankomst in Taiwan op 25 oktober.

Dankzij pitchers Panerati (3 innings), Teran, Lugo en Corradini (ieder 2 innings) werd een shut-out van 3-0 geboekt tegen dezelfde ploeg, die gisteren nog de Italiaanse pitchers Maestri, Oberto, Coveri, Crepaldi, Frachiolla en Morreale de baas was. Toen droegen drie fouten in het Italiaanse veld bij tot de nederlaag. Wel sloegen twee Italianen een gemiddelde van 1.000: Infante met 3 uit 3 en Desimoni met 2 uit 2.

Versterking

Bondscoach Mazzieri hoopt nog steeds op versterking van spelers uit buitenlandse profcompetities. Nederlandse televisiekijkers zagen vorige week de Ital-Amerikaan Colabello nog optreden in De Wereld Draait Door, toen hij voor de Toronto Blue Jays dacht een nul te maken op het eerste honk en zijn handschoen toonde aan de scheidsrechter, die hem echter wees op de bal, die achter hem op de grond lag.

De nog beroemdere Ital-Amerikaan Mike Piazza gooide de ceremonial first pitch voor World Series Game 3 in New York, maar beiden komen als respectievelijk speler en coach niet de Azzurri versterken, hoewel ze dat vorige jaren wel deden.

Meest Waardevolle Speler

Vanmorgen werd bekend gemaakt dat Giuseppe Mazzanti, derde honkman van landskampioen Rimini, gekozen is tot Meest Waardevolle Speler van de Italian Baseball League. Hij was samen met twee buitenlandse spelers (Alex Romero en William Vasquez) door een interme FIBS-commissie verkiesbaar gesteld. De Italiaanse fans brachten meer dan 1.500 stemmen uit, waarvan 65% op naam kwam van de Italiaanse speler.

Mike Piazza.

Mike Piazza.
Foto: © Rob Jelsma

Helaas voor deze en de overige fans van het Italiaanse honkbal moest Mazzanti afzeggen voor de oproep door de bondscoach, omdat zijn dagelijkse werk zwaarder weegt dan enkele weken deelname metde nationale ploeg in Taiwan en Japan.

Problemen

Hoewel de officiele website van de Italiaanse bond nog het zwijgen bewaart, mogen de berichten over de problemen van de clubs uit Parma en Nettuno hier al genoemd worden, omdat zij gepubliceerd worden door bij beide clubs nauw betrokken journalisten van de website Baseball.it.

Volgens deze bron is ASD Baseball Parma in oorspronkelijke vorm opgeheven en overgenomen door een groep enthousiaste socio’s onder leiding van voormalig technisch manager jeugdafdeling Paolo Zbogar, die de club onder de naam 1949 Parma wil laten deelnemen aan het IBL-seizoen 2016. Voorzitter Rossano Rinaldi treedt af na achttien seizoenen en ook oud-speler en vice-voorzitter Massimo Fochi doet een stap terug. Wel wordt verwacht dat laatstgenoemde vice-voorzitter van de FIBS blijft.

Zwaar weer

Net als Parma (9 keer landskampioen 1976-1997 en 10de keer in 2010, 13 keer Europa Cup 1977-1999) verkeert ook Nettuno al geruime tijd in zwaar weer. Beide clubs werden vroegtijdig uitgeschakeld voor de Play-Offs van dit jaar, waarbij Nettuno zelfs voor thuiswedstrijden ver buiten eigen regio onderdak moest vragen. Dat gebeurde in de drukke hoofdstad Rome, waarheen men vaak meer dan anderhalf uur onderweg was. De gemeente van Nettuno had de huur van het Borghese stadion opgezegd en lijmpogingen mochten niet slagen.

Het laatste nieuws van gisteren is dat general manager Alfonso Gualtieri de club verlaat en de spelers, die van de plaatselijke Lions organisatie geleend werden, op de spelersmarkt heeft geplaatst. Twee bekende spelers zouden al een andere club hebben gevonden: Caradonna en de nu in Taiwan verblijvende Retrosi. Sinds 1951 werd Nettuno achttien keer landkampioen en won de ploeg zes keer de Europa Cup.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page