Eerste oefennederlaag voor Nederlands Koninkrijksteam

Ondanks een snelle voorsprong is het team van het Nederlands Koninkrijk er vandaag niet in geslaagd de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten te winnen. In de negende inning sloeg de talentvolle Adam Frazier (Pittsburgh Pirates) voor Team USA in het Tienmu Baseball Stadium in Taipei City het winnende punt binnen: 3-2.

Beide teams begonnen vol zelfvertrouwen aan het duel. Nederland had eerder al twee oefenwedstrijden op Curaçao gewonnen en was woensdag nog te sterk voor het universiteitsteam van New Taipei City. Team USA, nummer twee op de wereldranglijst, had in Phoenix (Arizona) eenmaal met 2-0 van Canada gewonnen en de twee andere wedstrijden tegen de Canadese honkballers gelijk gespeeld (2-2 en 3-3) voordat de ploeg dinsdag eveneens afreisde naar Taiwan.

Voor de Nederlandse ploeg keerde vandaag Andruw Jones terug. Hij verbleef de afgelopen dagen op Curaçao om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Gisteren voegde hij zich weer bij de ploeg, waarna hij vandaag het duel als eerste honkman kon starten.

Debuut

In de ploeg van manager Hensley Meulens maakte midvelder Chris Garia zijn debuut, terwijl Jair Jurrjens voor het eerst sinds de World Baseball Classic van 2006 in actie kwam voor Oranje. Beide spelers hadden een belangrijke rol in de snelle voorsprong van het Nederlands Koninkrijksteam. Openingsslagman Garia begon het duel met een honkslag op het pitchen van Aaron Laffey (Colorado Rockies) en kon even later zijn ploeg op voorsprong brengen na een tweehonkslag van Wladimir Balentien.

Terwijl startend pitcher Jair Jurrjens de Amerikaanse honkballers in de eerste twee innings op slechts één honkslag had gehouden, verdubbelde Andruw Jones in de derde Nederlandse slagbeurt de voorsprong. Hij scoorde het tweede punt voor zijn ploeg op een hit van Yurendell de Caster.

Boosdoener

Maar na de acht Nederlandse hits in de eerste drie innings stokte echter de aanval. Dat gaf de Amerikanen de kans om terug in de wedstrijd te komen. De boosdoener was de 24-jarige korte stop Adam Frazier. Pas toen de Amerikaanse ploeg naar Taiwan vertrok, had de speler uit de organisatie van Pittsburgh Pirates zich bij de selectie gevoegd. Afgelopen maand speelde hij eerst nog zeven wedstrijden mee met Glendale Desert Dogs in de hoogaangeschreven Arizona Fall League. Daarin kwam Frazier, die in het reguliere seizoen uitkwam voor het Double A-team Altoona Curve, tot negen hits (.324).

Andruw Jones keerde terug bij de Nederlandse ploeg.

Andruw Jones keerde terug bij de Nederlandse ploeg.
Foto: © World Baseball Classic, Inc.

En ook tegen de Nederlandse ploeg bleek hij waardevol. In de derde inning sloeg Frazier met twee man uit op het pitchen van Rob Cordemans het eerste punt binnen voor Team USA. Hij bracht daarmee Triple A-speler Joe Sclafani over de thuisplaat, die eerder in de slagbeurt ook al een honkslag had geslagen op de pitcher van L&D Amsterdam. In de zevende inning zag Loek van Mil vervolgens zijn tegenstanders op gelijke hoogte komen. Ook nu sloeg Frazier, ditmaal met een grondbal, zijn ploeggenoot Sclafani over de thuisplaat. Hij had even daarvoor de honken bereikt na een veldfout.

Kansen

Nederland kreeg nog wel alle kansen om de wedstrijd in de slotfase naar zich toe te trekken. In de achtste inning kreeg Oranje alle honken vol, maar sloeg Sharlon Schoop de bal in een dubbelspel. Een inning later opende Carton Daal, in de tweede inning al goed voor een tweehonkslag, de slagbeurt met een hit en schoof hij op naar twee na een gestolen honk. Maar ook nu wist Oranje niet te profiteren.

Zodoende kon Team USA in de tweede helft van de negende inning alsnog ontsnappen. Na onder meer een tweehonkslag van Dan Rohlfing (New York Mets) en nieuwe veldfout van pitcher Orlando Yntema stroomden ook voor de Amerikanen de honken vol. Opnieuw bleek Adam Frazier van belang. Nu sloeg hij een bal diep het midveld in. Die werd nog wel gevangen door Randolph Oduber, maar zorgde er voor dat Rohlfing het winnende punt kon scoren.

Geblesseerd

Hensley Meulens begon het duel met Chris Garia (midveld), Curt Smith (linksveld), Andruw Jones (eerste honk), Wladimir Balentien (aangewezen slagman), Yurendell de Caster (derde honk), Kalian Sams (rechtsveld), Shawn Zarraga (catcher), Sharlon Schoop (tweede honk) en Carlton Daal (korte stop). Startend pitcher Jair Jurrjens (twee innings) werd afgelost door achtereenvolgens Rob Cordemans (twee innings), Juan Carlos Sulbaran (twee innings), Loek van Mil (één inning) en Orlando Yntema (twee innings)

De Nederlandse ploeg kwam op het pitchen van Aaron Laffey (Colorado Rockies), JB Wendelken (Chicago White Sox) en Jake Barrett (Arizona Diamondbacks) tot dertien honkslagen.
In de eerste inning liet midvelder Chris Garia de technische staf van Oranje goed schrikken. Nadat hij zijn ploeg op een 0-1 voorsprong had gezet, kwam hij in de gelijkmakende eerste slagbeurt bij een poging een hooggeslagen bal te vangen in botsing met rechtsvelder Kalian Sams. Sams kon het duel vervolgen, maar Garia werd na de eerste inning uit voorzorg vervangen voor Randolph Oduber.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page