Nederland maatje te klein voor wereldkampioen

Van een goedgevuld AT&T Stadium in San Francisco naar een vrijwel leeg Tienmu Baseball Stadium in Taipei City. Het contrast tussen het laatste treffen tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek en de wedstrijd van vandaag kon bijna niet groter zijn. Het resultaat was echter wel hetzelfde. Opnieuw moest Oranje het onderspit delven. Ditmaal met 3-5.

Op die dinsdag 19 maart 2013 stond er ook veel meer op het programma. Beide teams speelden om een finaleplaats voor de World Baseball Classic, het nieuwe wereldkampioenschap. Titelverdediger Nederland verloor met 4-1 en werd een dag later door datzelfde team onttroond als wereldkampioen.

De belangen vanmiddag tijdens de oefenwedstrijd in het Tienmu Baseball Stadium in Taipei City waren bij lange na niet zo groot als twee jaar geleden. Toch konden beide teams een overwinning maar wat goed gebruiken om met een goed gevoel volgende week aan de Premier 12 te kunnen beginnen.

Jetlag

Een dag eerder had de Dominicaanse Republiek nog met 3-0 verloren van Chinese Taipei, de eerste tegenstander van Nederland maandag tijdens het openingsduel in Taiwan van het prestigieuze toernooi. Maar volledig hersteld van de jetlag lieten de Dominicaanse honkballers, waarvan geen enkele er overigens tijdens de WBC van 2013 bij was, vandaag hun ware gezicht zien.

Kwam Nederland een dag eerder tegen de Verenigde Staten nog wel direct op voorsprong. Op het pitchen van de 34-jarige Daniel Cabrera, die tussen 2004 en 2009 162 wedstrijden in de Major League gooide, liep Oranje al snel achter de feiten aan. De Dominicaanse Republiek kon in de tweede inning profiteren van een veldfouten in de Nederlandse defensie. Daardoor liepen Aneury Tavarez en Ronny Rodríguez de eerste punten binnen.

Homerun

In de vierde inning ging het Nederlands team opnieuw in de fout. Met twee lopers op de honken sloeg Anderson Féliz zijn ploeg vervolgens naar een 0-5 voorsprong. Zijn homerun belandde over de omheining van het Tienmu Baseball Stadium.

Nederland kreeg zijn eerste serieuze kans pas toen Kalian Sams en Sharlon Schoop de vierde slagbeurt begonnen met honkslagen. Punten leverde het echter niet op. Randolph Oduber sloeg de bal in het dubbelspel, waarna Carlton Daal met drie slag aan de kant werd gezet.

Laatste punt

Mike Bolsenbroek.Foto: © Rob Jelsma

Mike Bolsenbroek.
Foto: © Rob Jelsma

Desalniettemin liet het Nederlands Koninkrijk tegen de Dominicaanse Republiek vandaag een goede indruk achter. Behalve een aantal knappe veldacties werd dat in de slotfase nog met een aantal runs beloond. De eersten in de achtste inning. Na een veldfout op een geslagen bal van Gilmer Lampe, een honkslag van Gianfranco Wawoe en vier wijd voor Yurendell de Caster stroomden de honken vol. Met nog steeds geen enkele uit profiteerde Nederland direct. Dwayne Kemp sloeg een pitch diep het buitenveld in voor twee honken. Hierop konden zowel Lampe als Wawoe de thuisplaat passeren.

In de negende inning scoorde Kalian Sams het laatste punt van de wedstrijd. Hij had even daarvoor de slagbeurt geopend met een tweehonkslag en kon uiteindelijk scoren op een geslagen bal van Gianfranco Wawoe. Die probeerde na een fout in de defensie van de Dominicaanse Republiek zelf ook te scoren, maar kwam te kort om veilig de thuisplaat te bereiken.

Voorbereiding

Met de 3-5 nederlaag heeft Nederland de voorbereiding op de Premier 12 bijna afgerond. Voor de formatie van manager Hensley Meulens gaat het toernooi maandag van start met een wedstrijd tegen gastheer Chinese Taipei. De hitting-coach van San Francisco Giants begon het duel vandaag met Carlton Daal (korte stop), Yurendell de Caster (derde honk), Andruw Jones (eerste honk), Wladimir Balentien (aangewezen slagman), Curt Smith (linksveld), Shawn Zarraga (catcher), Kalian Sams (rechtsveld), Sharlon Schoop (tweede honk) en Randolph Oduber (midveld).

Buitenvelder Chris Garia, die gisteren geblesseerd het veld moest verlaten in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten, werd vandaag het gehele duel aan de kant gehouden. Op de heuvel werd de defensie geleid door startend pitcher Kevin Heijsterk (twee innings), Mike Bolsenbroek (twee innings), Wendell Floranus (één inning), Jim Ploeger (twee innings), Berry van Driel (één inning) en Bayron Cornelisse (één inning).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page