Premier 12 van start met Japanse winst

De eerste editie van de prestigieuze Premier 12 is vanmiddag in Japan officieel van start gegaan. In het met 28.848 toeschouwers gevulde Sapporo Dome opende wereldranglijstaanvoerder Japan het toernooi met een 5-0 shut-out tegen Zuid-Korea.

De Premier 12 moet de komende twee weken een showcase worden voor het internationale honkbal, waarmee de World Baseball Softball Confederation (WBSC) de kansen op terugkeer op de Olympische Spelen van 2020 wil vergroten. In dat jaar worden de Zomer Spelen gehouden in de Japanse hoofdstad Toyko. Om die reden worden ook de belangrijkste wedstrijden van de Premier 12 in het honkbalgekke Japan gespeeld.

Waaronder de openingswedstrijd tussen twee Aziatische grootmachten. De strijd tussen de nummer één en de nummer acht van de wereld bracht 28.848 toeschouwers naar het overdekte Sapporo Dome, maar kon niettemin geen enkele keer echt spannend worden. Nadat de voormalig Los Angeles Dodgers-ster Chan Ho Park de eerste bal had gegooid, opende Japan al in de tweede inning de score en bouwde de 2-0 voorsprong via punten in de vijfde, zesde en achtste inning uit naar een 5-0 overwinning. Hayato Sakamoto (2 uit 3) en Ryuosuke Hirata (2 uit 4) sloegen elk twee punten binnen. Sakamoto  sloeg in de zesde inning bovendien de eerste (solo)homerun van het toernooi.

Vlammenwerper

De wedstrijd draaide grotendeels om het enorme talent Shohei Ohtani (Nippon Ham Fighters). De 21-jarige Japanse vlammenwerper stelde niet teleur. Hij haalde in de wedstrijd tegen Zuid-Korea snelheden tot ruim 160 kilometer per uur en gooide uiteindelijk in zes innings tien keer drie slag. Ohtani stond slechts twee honkslagen toe.

De 21-jarige Shohei Ohtani wordt gezien als één van de grootste honkbaltalenten in de wereld.

De 21-jarige Shohei Ohtani wordt gezien als één van de grootste honkbaltalenten in de wereld.

Pas nadat Ohtani op de heuvel was vervangen, kreeg Zuid-Korea zijn eerste serieuze kansen. In de achtste en negende inning kregen de Zuid-Koreanen tweemaal zelfs lopers op alle honken, maar een punt bleef uit. Daarmee eindigde het eerste duel van de Premier 12 in een 5-0 shut-out voor de Japanse wereldranglijstaanvoerder.

Nederland

De spelers van Japan en Zuid-Korea reizen nu af naar Taiwan om daar samen met de overige tien teams het restant van de wedstrijden uit de eerste ronde te spelen. Nederland en Chinese Taipei spelen morgen (om 11.30 uur Nederlandse tijd) de openingswedstrijd van het toernooi op Taiwanese bodem.

Inmiddels heeft ook Mexico zich gemeld in Taiwan. De deelname van de nummer twaalf van de wereld was lang onzeker. Onenigheid met de Mexicaanse profcompetities zorgde ervoor dat de Federación Mexicana de Beisbol geen representatief team op de been kon brengen. Uiteindelijk is alsnog een team gevormd met voornamelijk in de Verenigde Staten geboren honkballers. De ploeg wordt geleid door de Cubaanse manager Mike Brito, scout voor Los Angeles Dodgers.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page