Acht Nederlanders in Europees team

Profhonkballer Matz Schütte is één van de acht Nederlandse honkballers, die zijn geselecteerd voor het Europese team, dat later deze maand gaat deelnemen aan de Asia Winter League. Het wordt voor het eerst dat een Europees team aan deze Aziatische wintercompetitie deel gaat nemen.

Aanvankelijk had de honk- en softbalbond KNBSB nog laten weten geen spelers af te vaardigen voor het Europese team, dat een uitnodiging had ontvangen voor de Asia Winter League. Later werd duidelijk dat er wel degelijk Nederlandse spelers aan deze wintercompetitie deel zouden gaan nemen.

Voor het All Star Team, dat onder leiding komt te staan van de Italiaan Gilberto Gerali, zijn de grootste Europese talenten geselecteerd. Het team treft in Taiwan onder meer selectieteams met spelers onder de 23 jaar uit de Japanse Nippon Professional Baseball (NPB), de Taiwanese Chinese Professional Baseball League (CPBL) en de Zuid-Koreaanse Korea Baseball Organisation (KBO). De uitnodiging is een gevolg van de succesvolle Global Baseball Match eerder dit jaar, waarin een Europees All Star Team een serie van twee wedstrijden speelde tegen de nationale Japanse ploeg.

Profhonkballers

Inmiddels heeft de Italiaanse manager Gilberto Gerali zijn selectie van dertig spelers samengesteld. Deze bestaat uit acht Nederlandse honkballers. Dit zijn pitchers Lars Huijer en Maickel Rietel van Vaessen Pioniers en Robin Schel van L&D Amsterdam, binnenvelders Rashid Gerard (L&D Amsterdam) en Kevin Weijgertse (HCAW) en de Curaçao Neptunus-buitenvelders Daniel Fernandes en Urving Kemp. Ook pitcher Matz Schütte is voor het Europese team geselecteerd. Hij maakte dit seizoen zijn profdebuut voor Minnesota Twins.

Urving Kemp (Curaçao Neptunus) in actie tegen Draci Brno.

Urving Kemp (Curaçao Neptunus) in actie tegen Draci Brno.
Foto: © Rob Jelsma

Naast Schütte zijn nog vijf andere profhonkballers opgeroepen. Dit zijn de Spaanse pitcher Javier Sanchez (Atlanta Braves), de Italiaanse catcher Alberto Mineo (Chicago Cubs), en de respectievelijk Belgische, Duitse en Italiaanse buitenvelders Sam Buelens (Toronto Blue Jays), Maik Ehmcke (Arizona Diamondbacks) en Federico Giordani (Los Angeles Dodgers).

Hofleverancier

Schüttte speelde afgelopen seizoen veertien wedstrijden voor het Rookie League-team van Minnesota Twins in de Gulf Coast League. De Italiaan Mineo is de meest ervaren actieve prof. Hij speelde sinds 2012 113 wedstrijden voor de organisatie van Chicago Cubs en speelde afgelopen seizoen in de Class A Carolina League.

De Italiaanse buitenvelder Giordani is met zijn zeventien jaar de jongste speler uit de selectie. De Duitse catcher Chris Howard is met zijn 26 jaar de oudste speler in het Europese team. Italië is met twaalf spelers hofleverancier. Duitsland vaardigt vier spelers af. De overige honkballers komen uit Frankrijk (twee spelers), België, Kroatië, Spanje en Tsjechië.

Arubaanse coach

Naast de acht Nederlandse honkballers reist ook de Arubaanse coach Eugene Kingsale mee naar Taiwan. De voormalig Major Leaguer vormt samen met Ivan Rodriguez en Renny Duarte de begeleidingsstaf. De Spaanse oud-international Duarte wordt de pitching-coach. Rodriguez, die eerder hoofdcoach in de hoofdklasse was voor HCAW, wordt infield-coach, terwijl Kingsale de rol van outfield- en hitting-coach gaat vervullen.

De verwachting is dat het Europese team op woensdag 25 november arriveert in Taiwan, waar drie dagen later de eerste wedstrijd wordt gespeeld tegen het Zuid-Koreaanse team. In totaal worden door Europa zestien reguliere wedstrijden gespeeld, de laatste op woensdag 16 december. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 december vinden de Play-Offs plaats, waarna op zondag 20 december de finalewedstrijd wordt gespeeld. De wedstrijden vinden plaats in het Intercontinental Stadium in Taichung, dat momenteel de gastheer is van de Premier 12.
Het wordt de derde keer dat de Asia Winter League wordt gehouden. De eerste twee edities werden gewonnen door een Japanse team uit de NPB (2012) en een Zuid-Koreaanse team uit de KBO (2013). Tijdens beide edities deed een team uit de Dominicaanse Republiek als enige niet-Aziatische deelnemer mee.

Selectie

Pitchers (15):
Milvio Andreozzi (Nettuno 2), Leonel Cespedes (Templiers de Sénart), Filippo Crepaldi (Fortitudo Bologna), Lucas Dickman (Regensburg Legionäre), Diego Fabiani (Ronchi dei Legionari), Gianny Fracchiolla (Regensburg Legionäre), Kruno Gojkovic (Olimpija Karlovac), Lars Huijer (Vaessen Pioniers), Owen Ozanich (Rouen Huskies), Maikel Rietel (Vaessen Pioniers), Javier Sanchez (Atlanta Braves), Robin Schel (L&D Amsterdam), Matz Schütte (Minnesota Twins), Bryan Sheldon (Bollate) en Daniel Thieben (Paderborn Untouchables).

Catchers (3):
Alessandro Deotto (Parma), Chris Howard (Regensburg Legionäre) en Alberto Mineo (Chicago Cubs)

Binnenvelders (6):
Premek Chroust (Draci Brno), Freddy Noguera (Parma), Rashid Gerard (L&D Amsterdam), Luca Martone (Padova), Mattia Mercuri (Nettuno 2) en Kevin Weijgertse (HCAW)

Buitenvelders (6):
Sam Buelens (Toronto Blue Jays), Maik Ehmcke (Arizona Diamondbacks), Daniel Fernandes (Curaçao Neptunus), Federico Giordani (Los Angeles Dodgers), Urving Kemp (Curaçao Neptunus) en Sebastiano Poma (Parma).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page