Eerste winst na thriller voor Oranje binnen

In een absolute thriller vol met dramatiek heeft het Nederlands Koninkrijk vandaag zijn eerste overwinning in de wacht gesleept tijdens de Premier 12. In het Intercontinental Stadium in Taichung verloor de Nederlandse ploeg misschien wel twee pitchers, maar versloeg het gastheer Chinese Taipei met 4-7.

Midvelder Dai-Kang Yang werd de grote kwelgeest voor het Nederlands Koninkrijksteam. Hij sloeg een solohomerun in de eerste inning, schakelde met een hardgeslagen bal in de derde inning pitcher Diegomar Markwell uit en maakte in de zesde inning met twee lopers op de honken met zijn rug tegen de omheining een diepgeslagen bal van Wladimir Balentien op knappe wijze onschadelijk om een einde aan de slagbeurt en de kansen voor het Nederlands Koninkrijksteam te maken.

Midvelder Dai-Kang Yang van Chinese Taipei.

Midvelder Dai-Kang Yang van Chinese Taipei.

De absolute ster van het Taiwanese team, vandaag de enige speler in de startende line-up die niet uitkwam voor een team uit de Chinese Professional Baseball League, deed erg zijn best, maar was uiteindelijk in zijn eentje niet bij machte om de 16.188 toegestroomde Taiwanese fans een overwinning te bezorgen.

Solohomerun

De honkballers van Hensley Meulens moesten er zwaar voor knokken, maar bleven aan de goede kant van de score. Zowel aanvallend als verdedigend begon het Nederlands Koninkrijksteam sterk. Randolph Oduber sloeg al de tweede pitch van de wedstrijd voor een honkslag weg. Een bal later had ook Yurendell de Caster met een hit de honken bereikt.

Na een vrije loop voor Wladimir Balentien kwam Curt Smith met volle honken maar enkele centimeters tekort voor een grandslam-homerun. Zijn uithaal was niettemin wel voldoende om Oduber in staat te stellen de score te openen. Miste Smith nog maar net een homerun, buitenvelder Dai-Kang Yang bleek een slagbeurt later wel succesvol. Hij bracht zijn ploeg met een solohomerun op gelijke hoogte.

Noodlot

Pitcher Tom Stuifbergen moest de wedstrijd geblesseerd verlaten.

Pitcher Tom Stuifbergen moest de wedstrijd geblesseerd verlaten.

Nederland bleef echter gevaarlijk. In de derde inning sloeg Oranje opnieuw toe. Sams opende agressief de slagbeurt en verlengde zijn honkslag na wat gegrabbel tot een tweepitter. Na een honkslag van Carlton Daal sloeg Randolph Oduber een opofferingsslag om zijn ploeg opnieuw op voorsprong te brengen. Met Daal op de honken vergrootte Yurendell de Caster met een belangrijke homerun de voorsprong naar 1-4.

Zodoende had vrijwel de volledige Nederlandse slagploeg in de beginfase al veilig de honken bereikt. Diegomar Markwell kwam vanaf de heuvel nauwelijks in de problemen. Maar in de derde inning sloeg het noodlot toe. Eerst werd startend pitcher Markwell vol geraakt door een geslagen bal van Dai-Kang Yang. Twee innings later verstapte zijn vervanger Tom Stuifbergen zich gruwelijk en moest hij van het veld worden begeleid met een ernstig lijkende kwetsuur aan zijn enkel.

Consternatie

Vreugde bij pitcher Loek van Mil en catcher Shawn Zarraga na de laatste uit van de wedstrijd.

Vreugde bij pitcher Loek van Mil en catcher Shawn Zarraga na de laatste uit van de wedstrijd.

De honkballers van Chinese Taipei maakten dankbaar gebruik van de consternatie in de dug-out van de Koninkrijksploeg en kwamen terug in de wedstrijd. Na een Taiwanees punt in de vierde inning sloeg Hung-Yu Lin in de zesde inning de tweede solohomerun voor zijn ploeg.
En terwijl Tom Stuifbergen voor röntgenfoto’s al onderweg was naar het ziekenhuis in Taichung, nam de Taiwanese bullpen het heft in handen. Nederland werd zes innings lang puntloos gehouden.

Maar in de negende inning sloeg het Nederlands Koninkrijksteam nog één keer hard toe. Vier hits leverden uiteindelijk nog eens drie punten op, waarmee Oranje alsnog de wedstrijd met overtuigende cijfers naar zich toe kon trekken. Een tegenpunt in de negende inning kon de ploeg van manager Hensley Meulens hierna niet meer deren.
Uiteindelijk kwam de Koninkrijksploeg vandaag in zijn eerste wedstrijd op de Premier 12 tot veertien hits, waaronder vier van uitblinker Kalian Sams (4 uit 5) en drie van Yurendell de Caster (3 uit 5). Randolph Oduber (2 uit 4) en Wladimir Balentien (2 uit 4) bleken vandaag eveneens effectief.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND       1 3 0 0 0 0 0 0 3  7 14 0
CHINESE TAIPEI  1 0 0 1 0 1 0 0 1  4  9 1

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (3+3 man): 1-1-5-0
Tom Stuifbergen (1 1/3+1 man): 2-1-0-0
Shairon Martis (2 2/3): 1-0-1-0
Bayron Cornelisse (1/3): 0-1-0-0
Loek van Mil (1 2/3): 0-0-2-0

Pitchers Chinese Taipei
Kuan-Yu Chen (2): 3-2-5-0
Wei-Lun Pan (3 1/3+2 man): 2-0-5-1
Yu-Hsun Chen (1 2/3): 3-1-0-0
Chia-Jen Lo (1): 1-0-0-0
Po-Yu Lin (1/3+1 man): 0-0-4-0
Hung-Wen Chen (2/3): 0-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page