Koninkrijksteam laat Cuba ontsnappen

Lang leek het Nederlands Koninkrijksteam op weg naar een tweede overwinning op de Premier 12. Maar op de vierde speeldag van het toernooi liet Oranje de Cubaanse nummer drie van de wereld in de achtste inning alsnog ontsnappen. Ondanks een goed optreden van startend pitcher Jair Jurrjens ging het Nederlands Koninkrijksteam met 5-6 onderuit.

Voor en tegenspoed. Het lijkt het verhaal van de ploeg van Hensley Meulens te worden dit toernooi. Sloeg catcher Shawn Zarraga zijn ploeg vandaag in het Intercontinental Stadium in Taichung met een tweepunten-homerun in de vierde inning nog naar een 4-1 voorsprong, in de achtste inning moest hij met een blessure aan zijn hand de wedstrijd verlaten. In de eerste wedstrijd vielen ook pitchers Diegomar Markwell en Tom Stuifbergen al geblesseerd uit.

Met de Triple A-catcher in de dug-out scoorde Yulieki Gourriel in diezelfde slagbeurt het uiteindelijk winnende punt op een hit van Yosvany Alarcon. Oranje kreeg na rake klappen van Curt Smith en Dashenko Ricardo in de gelijkmakende achtste slagbeurt nog wel lopers op de honken, maar kon het tij niet meer keren. Cuba slaagde er zodoende in om voor het eerst sinds lange tijd op een groot mondiaal toernooi weer te winnen van de Nederlandse ploeg.

Homerun

Grote man aan slag bij de Cubanen was vandaag rechtsvelder Estayle Hernandez (2 uit 3). Hij bracht al in de tweede inning met een opofferingsslag zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. Nadat hits van Lourdes Gourriel, Yulieski Gourriel en Alfredo Despaigne het verschil in de zesde inning hadden verkleind tot 3-4, sloeg Hernandez met een diepe homerun zijn ploeg in deze slagbeurt voor de tweede keer dit duel op voorsprong. De Cubaanse buitenvelder bracht daarmee de hoop terug bij zijn ploeg.

Kalian Sams aan slag in de wedstrijd tegen Cuba.

Kalian Sams aan slag in de wedstrijd tegen Cuba.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

In de gelijkmakende slagbeurt wist Andruw Jones op een wilde worp nog wel gelijk te maken. Maar voor Oranje had er in deze slagbeurt veel meer ingezeten. Door schijn van de Cubaanse pitcher kreeg Nederland met Andruw Jones (honkslag) en Wladimir Balentien (veldfout) lopers op het tweede en derde honk met nog geen enkele uit. Curt Smith en Shawn Zarraga sloegen echter beiden de bal terug naar de pitcher. Pas nadat pitcher Miguel Lahera de bal de grond ingooide, kon Jones de thuisplaat passeren.

Miraculeuze wijze

Verder dan dit punt kwam Oranje in de slotfase niet meer. Het Nederlands Koninkrijksteam kreeg zo niet wat het verdiende. Lange tijd had de formatie van manager Hensley Meulens het beste van het spel en leek er voor het eam geen vuiltje aan de lucht. Startend pitcher Jair Jurrjens begon de wedstrijd sterk en gooide zeven strikeouts in de eerste vijf innings. Hij werd geholpen door runs van Kalian Sams en Sharlon Schoop in de derde en de tweepunten-homerun van Zarraga in de vierde inning op het pitchen van de Cubaanse starter Frank Montieth, eerder dit jaar tegen Nederland nog de winnend pitcher voor Cuba in de finale van het World Port Tournament.

Het heuveloptreden van Jurrjens duurde echter één inning te lang. Vier hits in de zevende inning deden de voormalig All Star de das om en kantelden de wedstrijd. Aanvallend kwam Nederland tot tien hits, waaronder drie van Carlton Daal (3 uit 4) en twee van Curt Smith (2 uit 4). Randolph Oduber sloeg met een tweehonkslag zijn ploeg in de derde inning op een 2-1 voorsprong. In de negende inning was hij dichtbij zijn tweede en tweepitter en had hij zijn team terug in de wedstrijd kunnen helpen. Zijn diepgeslagen bal werd, met twee man uit, echter op miraculeuze wijze gevangen door linksvelder Lourdes Gourriel, die daarmee de winst voor zijn ploeg veilig stelde.

Doldwaze situaties

Lourdes Gourriel maakt met een spectaculaire vangbal een einde aan de wedstrijd.

Lourdes Gourriel maakt met een spectaculaire vangbal een einde aan de wedstrijd.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Cuba ontsnapte daarmee ternauwernood aan een tweede opeenvolgende nederlaag, die de uitschakeling van de nummer drie van de wereld  op dit toernooi heel dichtbij zou kunnen hebben gebracht. Niet voor niets haalde manager Victor Mésa in de wedstrijd tegen Oranje alles uit de kast, wat -kenmerkend voor de Cubaanse coach – weer een aantal doldwaze situaties opleverde.

Het Koninkrijksteam had met een overwinning op Cuba een enorme stap kunnen zetten naar de kwartfinales. Morgen wacht voor de ploeg van manager Hensley Meulens de wedstrijd tegen Europese aartsrivaal Italië. De kans is groot dat Oranje van de andere twee resterende wedstrijden, tegen Puerto Rico en Canada, er nu in ieder geval ook nog één moet winnen.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CUBA       0 1 0 0 0 4 0 1 0  6 11 1
NEDERLAND  0 0 2 2 0 1 0 0 0  5 10 0

Pitchers Cuba
Frank Montieth (3 1/3+2 man): 4-1-5-0
Miguel Lahera (1 2/3+2 man): 0-0-2-1
José Garcia (3): 2-1-3-0

Pitchers Nederland
Jair Jurrjens (6): 7-0-8-0
Juan Carlos Sulbaran (1+2 man): 1-0-2-0
Jim Ploeger (1/3): 0-0-0-0
Bayron Cornelisse (2/3): 1-0-1-0
Orlando Yntema (1): 0-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page