Rob Cordemans op de heuvel tegen Italië

Manager Hensley Meulens start de derde wedstrijd van het Nederlands Koninkrijksteam op de Premier 12 morgen met de ervaren Rob Cordemans. De 41-jarige pitcher van L&D Amsterdam gooide vorig jaar nog de finale van het Europees kampioenschap tegen Italië.

Tijdens dat Europees kampioenschap in de Tsjechische stad Brno legde Cordemans de basis voor de eerste Europese titel sinds 2007. De veteraan was vier innings lang praktisch onbespeelbaar. Cordemans gooide zes keer drie slag en kreeg slechts twee honkslagen en zelfs geen enkele punt tegen.

Uiteindelijk won Nederland het duel met 6-3 en werd Italië onttroond als Europees kampioen. Morgen staan de twee teams om 11.30 uur (Nederlandse tijd) in het Douliou Baseball Stadium in Douliu City voor het eerst sinds de EK-finale weer tegen over elkaar.

Noodzakelijk

Vanaf morgen kan Cordemans, die sinds 1995 met het Nederlands team al aan alle grote toernooien deel heeft genomen, ook de Premier 12 op zijn palmares bijschrijven. Door manager Hensley Meulens is de veteraan van L&D Amsterdam aangewezen als startend pitcher voor de derde wedstrijd van het Nederlands Koninkrijksteam op de Premier 12. Cordemans werd elf dagen geleden 41 jaar en wordt daarmee de oudste speler, die in actie is gekomen op de Premier 12.

Oranje won tot dusver één van zijn twee wedstrijden en heeft een overwinning hard nodig om zich te kunnen houden op een plaats in de kwartfinales. Voor de Italianen is winst helemaal noodzakelijk. De ploeg van manager Marco Mazzieri verloor in zijn eerste twee wedstrijden van Puerto Rico (7-1) en Chinese Taipei (1-7) en is bij een derde nederlaag op rij vrijwel zeker als eerste ploeg uitgeschakeld voor een plaats in de kwartfinales.

Winnend pitcher

Om de Italianen in de race voor een plaats in de volgende ronde te houden, stuurt Mazzieri morgen volgens eerste berichten Carlos Richetti van de Italiaanse landskampioen Rimini naar de heuvel. De Dominicaan met Italiaans paspoort stond in 2012 voor het laatst tegenover de Nederlandse ploeg. Hij werd toen winnend pitcher in de met 4-3 gewonnen finale van het Europees kampioenschap.

Overigens bestaat er nog een kans dat de Italiaanse manager zijn keuze moet herzien. Richetti arriveerde met een spierblessure in Taiwan. In de oefenwedstrijd tegen Mexico moest hij als reliever in de vijfde inning vier punten toestaan, waardoor zijn ploeg verloor met 6-2.
In de eerste twee wedstrijden gebruikte Mazzieri al negen verschillende pitchers. Alessandro Maestri, die dit jaar voor het vierde opeenvolgende seizoen voor Orix Buffaloes gooide in de Japanse Nippon Professional Baseball, werd als starter verliezend pitcher in de eerste wedstrijd tegen Puerto Rico. Luca Panerati was vandaag de verliezende starter in het duel tegen Chinese Taipei.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page