Simmons en Gregorius lopen Gold Glove mis

Andrelton Simmons en Didi Gregorius zijn er niet in geslaagd honkbalgeschiedenis te schrijven voor Curaçao. Voor het eerst in de historie waren twee spelers van Curaçao gelijktijdig genomineerd voor de prestigieuze Rawlings Gold Glove Award. De onderscheidingen gingen echter naar Brandon Crawford (San Francisco) en Alcides Escobar (Kansas City Royals).

De bekendmaking van de winnaars gebeurde gisteravond live op de Amerikaanse televisie. Voor het eerst in de historie waren maar liefst drie spelers uit het Nederlands Koninkrijk genomineerd voor een Gold Glove Award. Naast de 26-jarige Simmons (Atlanta Braves) en de 25-jarige Gregorius (New York Yankees) was ook Xander Bogaerts (Boston Red Sox) één van de kandidaten.

De 23-jarige Arubaanse profhonkballer was als korte stop in de American League één van de concurrenten van Gregorius bij de verkiezing. Hij maakte in 156 wedstrijden als korte stop slechts elf veldfouten (.984) en was 95 keer betrokken bij een dubbelspel. Het leverde zijn eerste nominatie op voor de prestigieuze onderscheiding.

Waardige opvolger

Gregorius was eveneens voor het eerst in zijn carrière genomineerd voor een Gold Glove Award. Met zijn nominatie bekroonde de in Amsterdam geboren honkballer het seizoen, waarin hij als opvolger van de legendarische Derek Jeter naar de roemruchte New York Yankees werd gehaald.

In zijn vierde seizoen in de Major League en zijn eerste voor de club uit New York speelde Gregorius 155 wedstrijden, waarin hij verdedigend slechts dertien fouten maakte (.979). Hij was 77 keer betrokken bij een dubbelspel. Na een stroeve start maakte de speler, die in 2011 nog wereldkampioen werd met het Nederlands team, zijn reputatie waar en bleek hij een waardige opvolger van de vijfvoudig Gold Glove-winnaar Derek Jeter.

Opvolger

De Rawlings Gold Glove Award.

De Rawlings Gold Glove Award.

Gregorius en Bogaerts bleven gisteren echter met lege handen. De voorkeur voor beste korte stop in de American League ging voor het eerst naar Alcides Escobar van World Series-winnaar Kansas City Royals. Hij is daarmee de opvolger geworden van Baltimore Orioles-ster J.J. Hardy, die tussen 2012 en 2014 drie keer op rij de Gold Glove Award won voor beste korte stop in de American League.

Waren Gregorius en Bogaerts voor het eerst genomineerd voor een Gold Glove Award, voor Andrelton Simmons was het al zijn derde nominatie op rij. De afgelopen twee jaar ging de 26-jarige Simmons met deze prestigieuze prijs aan de haal. In zijn nog prille carrière in de Major League won Simmons, die in 2013 de eerste korte stop werd in de clubhistorie van Atlanta Braves met een Gold Glove, al de nodige onderscheidingen. Zo kreeg hij in 2013 zelfs de Platinum Glove Award, voor de beste verdedigende speler in de gehele Major League.

Voorbode

Daarnaast werd Simmons al drie jaar op rij winnaar van de Fielding Bible Award, een andere toonaangevende prijs voor veldspelers. Maar in plaats dat de winnaar wordt gekozen door met name manager en coaches uit de Major League, wordt deze onderscheiding toegekend op basis van uitgebreide statistieken.
Eind vorige maand werd Simmons voor de derde keer tot winnaar uitgeroepen. De afgelopen twee jaar bleek dat nog een voorbode te zijn voor de Gold Glove, maar gisteren ging de voorkeur voor de eerste keer naar Brandon Crawford (San Francisco). De andere genomineerde korte stop was Adeiny Hechavarria (Miami Marlins).

Tot dusver wonnen twee honkballers van Curaçao ooit een Gold Glove Award. Behalve Simmons kreeg Andruw Jones deze onderscheiding ook al meerdere keren. De Curaçaose buitenvelder won in dienst van Atlanta Braves deze onderscheiding tussen 1998 en 2007 zelfs maar liefst tien keer op rij. In tegenstelling tot Simmons, Gregorius en Bogaerts maakt Jones momenteel wel deel uit van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de Premier 12.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page