Nederlands Koninkrijk naar kwartfinales

De honkballers uit het Nederlands Koninkrijk hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de Premier 12. De ploeg van manager Hensley Meulens, hitting-coach bij San Francisco Giants, liet vandaag in het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung opnieuw zijn knuppels spreken. Middels zestien hits, waaronder twee homeruns van Randolph Oduber, sloeg Oranje zich met 11-7 langs Puerto Rico.

Met acht honkslagen (.571) in zijn eerste drie wedstrijden sloeg Randolph Oduber al de meeste honkslagen tot dusver in de Premier 12. Aan dat indrukwekkende aantal voegde hij er vandaag nog drie aan toe. Inclusief twee homeruns.

De Arubaanse midvelder uit de organisatie van Washington Nationals leidde daarmee het Nederlands Koninkrijk naar een 11-7 overwinning op Puerto Rico, twee jaar geleden nog de verliezend finalist op de World Baseball Classic, dat geldt als het officiële wereldkampioenschap. De overwinning, de derde voor het Koninkrijksteam dit toernooi, loodst Oranje de kwartfinales in.

Hoogtepunten

Randolph Oduber was aan slag de grote man.

Randolph Oduber was aan slag de grote man.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

De honkballers van het Nederlands Koninkrijk slachtten twee dagen geleden Italië nog met 1-16 af. Oranje kwam in dat duel tot zeventien hits. Vandaag pakte de ploeg van manager Hensley Meulens, de hitting-coach bij San Francisco Giants, na de rustdag die draad direct weer op. Nu bleef de teller na acht slagbeurten steken op zestien honkslagen.

Pitchers Fernando González en Gabriel Hernández konden de Nederlandse ploeg amper een halt toeroepen. González had al 29 pitches nodig in de eerste inning. Hernández op zijn beurt zelfs 38 in de tweede inning. In die twee slagbeurten kwam de slagploeg van het Nederlands Koninkrijk al tot acht hits. Hoogtepunten waren de tweepunten-homerun van Randolph Oduber en de honkslag met twee man uit voor Hainley Statia waarop Curt Smith en Shawn Zarraga het zevende en achtste punt konden scoren.

Gewaarschuwd

Het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung.Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Met zijn tweede homerun van de dag vergrootte midvelder Randolph Oduber de voorsprong voor Oranje in de vijfde inning tot 9-1. Daarmee leek het Nederlands Koninkrijk op koers voor een tweede opeenvolgende mercy-rule winst. Puerto Rico, dat eerder deze week al een achterstand van vijf punten in de negende inning van de wedstrijd tegen Cuba goed had gemaakt, knokte zich echter ook nu terug.

Op de Nederlandse bullpen kwam de ploeg uit Puerto Rico in drie innings tot negen honkslagen. Het Nederlands Koninkrijksteam maakte het zich zo onnodig moeilijk en zag zijn tegenstander gevaarlijk dichtbij komen. Puerto Rico kreeg in de achtste inning zelfs het winnende punt in het slagperk, maar verprutste door slecht honklopen zelf zijn kansen. Nederland was gewaarschuwd en vergrootte zijn voorsprong in de achtste inning tot 11-7 na twee binnengeslagen punten van Shawn Zarraga.

Debuut

Winnend pitcher Shairon Martis.

Winnend pitcher Shairon Martis.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

De catcher keerde vandaag terug achter de thuisplaat, nadat hij de wedstrijd tegen Italië met een lichte blessure vanuit de dug-out had moeten toekijken. Zarraga, de Triple A-speler uit de organisatie van Los Angeles Dodgers, sloeg dit duel met twee hits vier punten binnen en scoorde eenmaal. In het linksveld maakte Chris Garia (2 uit 4) zijn debuut op de Premier 12. De Curaçaose honkballer verving op zijn beurt de aan zijn hamstring geblesseerde Andruw Jones en deed dat onder meer met een driehonkslag in de tweede inning.

De winst ging voor de tweede keer dit toernooi naar pitcher Shairon Martis. Hij was vijf innings lang zeer effectief, gooide vijf keer drie slag en stond alleen een solohomerun toe aan Juan Medina in de derde inning, de eerste hit van de catcher van Puerto Rico dit toernooi.
Het Nederlands Koninkrijksteam speelt morgen om 11.30 uur (Nederlandse tijd) zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde tegen Canada. Beide teams maken dan mogelijk uit welk team als de nummer één uit Poule A doorgaat naar de kwartfinales.

             1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
PUERTO RICO  0 0 1 0 0 1 3 2 0  7 12 0
NEDERLAND    2 6 0 0 1 0 0 2 X 11 16 0

Pitchers Puerto Rico
Fernando González (1+2 man): 0-3-4-0
Gabriel Hernández (2/3+2 man): 1-1-4-0
José Soler (4+1 man): 3-0-4-0
José Burgos (1 1/3): 1-0-1-0
Roy Geiger (1/3+2 man): 0-1-0-0
José Ayala (1/3): 0-0-1-0
Nick Valenza (1/3): 0-0-2-0

Pitchers Nederland
Shairon Martis (5): 5-1-3-0
Orlando Yntema (2/3+1 man): 2-1-2-0
Jim Ploeger (1/3): 1-0-0-0
Wendell Floranus (1/3+1 man): 0-0-3-0
Bayron Cornelisse (1+1 man): 2-2-1-0
Loek van Mil (1 2/3): 2-0-3-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page