Nederland derde in poule na verlies tegen Canada

Het Nederlands Koninkrijkteam heeft de eerste ronde van de Premier 12 afgesloten met een derde plaats. De ploeg van manager Hensley Meulens verloor vandaag in zijn vijfde wedstrijd met 1-3 van de ongeslagen koploper Canada. Morgen treft Oranje in de kwartfinales de nummer twee uit poule B.

De Canadese honkballers zijn de hele week al de te kloppen ploeg in poule A. Begin dit jaar won de ploeg nog de gouden medaille tijdens de Pan American Games in Toronto. Met maar liefst zeventien spelers uit deze gouden ploeg reisde manager Ernie Whitt vorige week af naar Taiwan. En het team lijkt nu op weg naar een nieuwe hoofdprijs.

Eerder dit toernooi was Canada al te sterk voor Chinese Taipei, Cuba, Puerto Rico en Italië. Ook tegen de sterke Nederlandse slagploeg trok de Canadese ploeg, met onder meer acht Triple A-spelers binnen de gelederen, in de Taiwanese avond in het Intercontinental Baseball Stadium aan het langste eind.

Voorsprong

Startend pitcher Diegomar Markwell begon voor het Nederlands Koninkrijk nog wel sterk aan de wedstrijd en kreeg pas zijn eerste honkslag tegen in de vijfde Canadese slagbeurt. Maar evenals eerder dit toernooi liet manager Hensley Meulens zijn pitcher ook nu een inning te lang op de heuvel staan.

Kalian Sams slaagde er vandaag niet in zijn goede toernooi aanvallend een vervolg te geven.

Kalian Sams slaagde er vandaag niet in zijn goede toernooi aanvallend een vervolg te geven.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Markwell, net hersteld van een blessure die hij eerder dit toernooi opliep in de wedstrijd tegen Chinese Taipei, raakte met zijn eerste pitch in de zesde inning Skyler Stromsmoe. Na een opofferingsstootslag en een opzettelijke vrije loop voor Tyler O’Neil sloeg Jordan Lennerton, Triple A-speler in de organisatie van Atlanta Braves, zijn ploeg met een tweehonkslag naar een 0-2 voorsprong.

Antwoord

Het bleek een beslissende klap in dit duel. Oranje antwoordde nog wel met een punt van Chris Garia op een tweehonkslag van Wladimir Balentien, maar moest verder het antwoord schuldig blijven op de Canadese pitchers. In de achtste inning maakte Sean Jamieson met een solohomerun een einde aan het laatste beetje hoop voor de ploeg van Hensley Meulens.

Het Nederlands Koninkrijksteam, dit toernooi met het hoogste slaggemiddelde en met bovendien drie spelers in de top vier van het slagklassement, was kansloos in het slagperk. Voormalig Major Leaguer Chris Leroux, Phillippe Aumont en Dustin Molleken gooiden samen twaalf strikeouts en stonden maar zes honkslagen toe. Closer Molleken bleef in de negende inning zelfs perfect en gooide drie spelers op rij uit met drie slag.

Beste dag

Winnend pitcher Chris Leroux.

Winnend pitcher Chris Leroux.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

In de negende inning schakelde Molleken, actief voor het Triple A-team van Cleveland Indians en in 2013 nog speler voor Canada tijdens de World Baseball Classic, onder meer Kalian Sams en Shawn Zarraga uit, die vandaag met respectievelijk vier en drie keer drie slag aan de kant werden gezet. Carlton Daal had aan slag de beste dag. Hij kwam tot twee van de zes hits voor het Nederlands Koninkrijk.

De nederlaag was vooral een enorme teleurstelling voor de Nederlandse pitchers, die dit duel slechts vier honkslagen hoefden toe te staan. Na de solohomerun van Jamieson gooiden Sulbaran en Bolsenbroek met drie strikeouts de deur in het slot. Maar een beloning voor het Nederlands Koninkrijk bleef uit.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CANADA     0 0 0 0 0 2 0 1 0  3 4 0
NEDERLAND  0 0 0 0 0 1 0 0 0  1 6 1

Pitchers Canada
Chris Leroux (7): 8-0-5-0
Phillippe Aumont (1): 1-0-1-0
Dustin Molleken (1): 3-0-0-0

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (5 2/3+2 man): 3-2-3-1
Juan Carlos Sulbaran (2 1/3): 2-0-1-0
Mike Bolsenbroek (1): 2-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page