Italië mist target bij Premier 12

Voor het Nederlands Koninkrijk kwam vandaag een einde aan de Premier 12. De ploeg van manager Hensley Meulens kan met drie overwinningen met opgeheven hoofd Taiwan verlaten. Voor de Italiaanse nationale ploeg werd de Premier 12 een heel ander verhaal. De Azzuri zagen hun toernooi een dag eerder zonder overwinning al teleurstellend eindigen.

Zonder uitgevlogen zoon Alex Liddi en een aantal buitenlandse spelers met Italiaans paspoort toog Italië naar de Premier 12 met de hoop en het streven om toch zeker de volgende ronde te halen: de kwartfinales van vandaag. Niet alleen miste Italië deze tweede fase van het toernooi na de vijfde en laatste wedstrijd van Poule A, zelfs al na wedstrijd 3 was het zeker dat de ploeg van manager Marco Mazzieri de staart van het peleton niet meer kon inhalen.

De Azzurri hadden de eerste twee wedstrijden al met 7-1 verloren van de landen, die na wedstrijd 3 de rode lantaren droegen: Puerto Rico en Taiwan. De grote nederlaag tegen Nederland (16-1) veroordeelde Italië tot opgave en de bezemwagen. Die klap kwam hard aan in de Italiaanse media.

Zwakker

Vandaag blijkt, zoals vooraf al was ingeschat ook door Nederlanders, dat Poule A zwakker bezet was dan Poule B. Alle eerste vier teams van Poule B schakelden hun tegenstanders uit Poule A uit. Merendeels met duidelijk verschil: zes runs verschil voor Japan tegen Puerto Rico en vijf runs verschil voor Zuid-Korea en Verenigde Staten tegen Cuba en Nederland.

Alleen de ongeslagen winnaar van Poule A Canada verzette zich hevig tegen de nummer vier van poule B: Mexico, dat aanvankelijk niet zou komen, maar op het laatste moment een groep spelers uit de Verenigde Staten bij elkaar haalde op basis van Mexicaanse familiebanden. Merkwaardig genoeg plaatste deze formatie zich na de 4-3 winst op Canada chronologisch als eerste land voor de halve finale in Tokyo.

Beste wedstrijden

In die zwakkere Poule A eindigde Italië zonder overwinning op de laatste plaats. Uitgerekend tegen de twee hoogst geëindigde tegenstanders speelde Italië de beste wedstrijden, hoewel die verloren gingen: met 4-0 van Canada en met 2-1 van Cuba. Dat waren ook hun laatste wedstrijden, toen al vast stond dat de Azzurri uitgeschakeld waren en op de laatste plaats zouden eindigen.

Italië wist tijdens de Premier 12 geen wedstrijd te winnen.

Italië wist tijdens de Premier 12 geen wedstrijd te winnen.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

In de aanloop naar het toernooi worstelde de Italiaanse bondscoach Mazzieri met het bij elkaar krijgen van de spelers naar zijn keus. Omdat de clubs niet meer toereikende salarissen kunnen betalen aan hun eigen Italiaanse spelers, moeten deze naast het honkbal een baan zoeken om zich een bestaan te verzekeren. Die werkgever is dan soms bereid het vaste patroon van de binnenlandse competitie te verdragen, maar vliegt tegen het plafond als zijn sportieve werknemer in november nog eens een paar weken verlof wil opnemen. Meerdere door Mazzieri opgeroepen IBL-spelers moesten om die reden afzeggen. Zwaarder woog het wegblijven van sterkere profspelers uit het buitenland, zoals binnenvelder Liddi en pitchers zoals Da Silva en Escalona.

Overlijden

De grootste sportkrant van Italië, La Gazzetta dello Sport, had honkbaljournalist Stefano Arcobelli in Milaan gehouden, maar deze kon dankzij het werk van de wel aanwezige perschef van de Italiaanse bond iedere dag gedetailleerd nieuws brengen: niet alleen over Italië, maar ook over Nederland. Vanmiddag al lazen de Italiaanse fans over het overlijden van de vader van startend pitcher Jair Jurrjens en over de late berichtgeving door de toernooileiding aan de Nederlandse delegatie over het tijdstop en de locatie van de kwartfinale tegen de Amerikanen, die Oranje noopte om om 05.30 uur plaatselijke tijd op te staan.

Zo namen ook andere Italiaanse media het nieuws over afkomstig uit de poule van Nederland, van het veld van Nederland en uit het hotel van Nederland, waar de Europese rivalen samen onder een dak sliepen en aten. Straks gaan acht jonge Nederlanders onder Italiaanse leiding ook naar Taiwan.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page