Nederlands Koninkrijk sluit sterk toernooi af

Aan de eerste editie van de prestigieuze Premier 12 is voor het Nederlandse Koninkrijksteam vandaag een einde gekomen. Vooraf liet manager Hensley Meulens weten voor de hoofdprijs te gaan. En daar was niets van gelogen. Door pech strandde de missie van Oranje echter vandaag. Maar de honkballers uit het Nederlands Koninkrijk nemen wel $ 225.000 dollar aan prijzengeld en veel waardering mee terug naar huis.

Met een wereldtitel en een halve finaleplaats op de World Baseball Classic op zak is het Nederlands Koninkrijk inmiddels een geduchte tegenstander op het internationale toneel. Manager Hensley Meulens, die de laatste seizoenen als hitting-coach van San Francisco Giants drie keer de World Series won, nam maar liefst vijf spelers mee naar Taiwan met ervaring in de Major League.

De ervaren veteranen werden aangevuld met talentvolle honkballers als Carlton Daal, Jim Ploeger en Chris Garia. Het leverde een selectie op, die andermaal hoge ogen gooide op een groot mondiaal toernooi.

Slaggemiddelde

Andruw Jones was één van de spelers met Major Leaguer-ervaring.

Andruw Jones was één van de spelers met Major Leaguer-ervaring.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Gisteravond sloot Nederland, als de nummer vijf van de wereld, de eerste ronde af met een derde plaats. Moest Oranje in poule A nog genoegen nemen met een klassering achter Canada en Cuba, met 63 honkslagen en een slaggemiddelde van .352 leidde de Nederlandse slagploeg in deze eerste ronde het complete deelnemersveld. Alleen het ongeslagen Japan, de nummer één van de wereld, kwam in honkslagen (54) en slaggemiddelde (.316) nog een beetje in de buurt.

Het waren niet de enige klassementen waar de ploeg bovenaan stond na de eerste ronde. Ook scoorde Oranje onder meer de meeste runs (40) en sloeg het de meeste punten binnen (39).

Beste slagman

Beste slagman uit de eerste ronde werd Randolph Oduber, die niet alleen het hoogste slaggemiddelde (.600) had, maar ook de meeste hits (12) produceerde en meeste honken wist te stelen (3). De Arubaanse buitenvelder liet daarmee de sterke Japanner Sho Nakata (.526) achter zich. Curt Smith (.476) en Kalian Sams (.471) eindigden in het klassement op de vierde en vijfde plaats, terwijl Cincinnati Reds-talent Carlton Daal (.400) ook nog net in de top 10 eindigde.

Randolph Oduber was de beste slagman in de eerste ronde.

Randolph Oduber was de beste slagman in de eerste ronde.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

De pitchers uit het Koninkrijk kenden eveneens een sterk toernooi. Zij gooiden samen slechts elf keer vier wijd, veruit het laagste van alle deelnemers. Shairon Martis werd, naas de Canadees Chris Leroux en de Venezolaan Yorman Bazardo, de enige pitcher met twee overwinningen op zijn naam. Tom Stuifbergen, dit toernooi gehinderd door een ernstige blessure, gooide uiteindelijk twee sterke wedstrijden met vijf strikeouts en geen enkel tegenpunt in vijf innings.

Sterke indruk

Ook Mike Bolsenbroek en Jim Ploeger lieten op de heuvel een sterke indruk achter. De twee Nederlandse pitchers stonden elk in twee wedstrijden geen enkele honkslag toe. Bolsenbroek gooide bovendien drie strikeouts in drie innings. Ploeger op zijn beurt één in 2/3 inning. Dat was wel een strikeout voor de enige slagman die hij tegenover zich kreeg in de gevaarlijke zesde inning van de wedstrijd tegen Puerto Rico. Ook in de wedstrijd uit de kwartfinales tegen de Amerikanen haalde Ploeger met een strikeout vandaag zijn ploeg uit een lastige inning.

Verdedigend bleken verder met name korte stop Carlton Daal, tweede honkman Hainley Statia en catcher Shawn Zarraga zeer waardevol.

Lange busreis

Voor aanvang van de kwartfinales werd een moment stilte gehouden voor de overleden familieleden van de Nederlandse internationals.

Voor aanvang van de kwartfinales werd een moment stilte gehouden voor de overleden familieleden van de Nederlandse internationals.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Maar aan de ellende kon Oranje niet ontkomen. Voor de zesde keer sinds de start van de voorbereiding op de Premier 12 verloor gisteravond een speler uit de nationale ploeg een familielid. Achtervolgd door nare blessures en die vervelende familie-omstandigheden, kreeg de ploeg van manager Hensley Meulens na de laatste groepswedstrijd van gisteravond ook nog eens een lange busreis te verduren, die de ploeg van Taichung terug moest brengen naar Taipei.

Na de lange rit in de vroege Taiwanese ochtend stond de ploeg uit het Nederlands Koninkrijk vanmiddag al direct voor het eerst in het enorme Taoyuan Baseball Stadium in Taoyuan City, het stadion waar de Verenigde Staten al drie van hun eerste vijf wedstrijden hadden gespeeld. De lange busreis en onervarenheid van het spelen in dit stadion werd al snel duidelijk. De slagploeg van Oranje kwam moeizaam op gang en uiteindelijk hadden de Amerikanen weinig moeite om met 6-1 de winst naar zich toe te trekken en zich te plaatsen voor de halve finales.

Zuur

Extra zuur voor de Nederlandse ploeg was het nieuws dat gelijktijdig ook het nog ongeslagen Canada verrassend werd uitgeschakeld door Mexico. Hierdoor worden de Mexicaanse honkballers in de halve finale de tegenstanders van Team USA, die in dat duel veruit de favoriet zijn. Mexico, de nummer twaalf van de wereld, verzekerde zich pas op de laatste dag van de eerste ronde van een plaats in de kwartfinales.

De uitschakeling van Canada, de nummer zeven op de wereldranglijst, is niettemin voor Nederland wel gunstig. Doordat ook de nummer zes van de wereld uit de Dominicaanse Republiek al in de eerste ronde werd uitgeschakeld, is de kans groot dat Nederland zijn vijfde plaats op de wereldranglijst kan handhaven.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page