Nederlands Koninkrijk uitgeschakeld op Premier 12

Achtervolgd door pech en rampspoed is voor het Nederlands Koninkrijk vandaag de Premier 12 ten einde gekomen. De ploeg van manager Hensley Meulens maakte in één inning vier cruciale veldfouten om de wedstrijd uit de kwartfinales tegen de Verenigde Staten uit handen te geven. Met de 6-1 zege heeft Team USA zich geplaatst voor de halve finales.

Ellende lijkt het Nederlands Koninkrijk dit toernooi maar te blijven achtervolgen. Overleed in de aanloop naar de Premier 12 al de vader van Andruw Jones, een aantal dagen terug gebeurde hetzelfde met de opa van Dwayne Kemp. Gisteren kreeg de ploeg bovendien te horen dat de vader van Jair Jurrjens was overleden.

Aanvankelijk was Jurrjens door manager Hensley Meulens aangewezen als de startend pitcher voor het Nederlands Koninkrijk in de kwartfinale-wedstrijd tegen de nummer twee van de wereld. De voormalig All Star reisde echter niet mee met de twee uur durende busreis naar Taipei, maar keerde terug naar Curaçao.

Lichtpuntje

Lichtpuntje was het herstel van pitcher Tom Stuifbergen, die zich precies een week geleden lelijk verstapte op de pitcherheuvel van het Intercontinental Stadium. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er niets was gebroken, maar het toernooi was voor de pitcher van Corendon Kinheim wel degelijk in gevaar gekomen.

Hainley Statia voorkomt een gestolen honk.

Hainley Statia voorkomt een gestolen honk.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Stuifbergen werkte de afgelopen dagen echter hard aan zijn herstel en was op tijd hersteld, zodat hij vandaag de plaats van Jurrjens op het laatste moment kon innemen. Hij nam zijn ploeg ruim drie innings lang op sleeptouw, maar werd in de vierde inning uit voorzorg vroegtijdig vervangen nadat hij twee honklopers had toegestaan. Met twee man uit en twee lopers  op de honken haalde Jim Ploeger zijn team met een strikeout voor Brett Phillips uit de inning.

Misère

Op dat moment had het Nederlands Koninkrijk op een opmerkelijke wijze nog wel de leiding in de wedstrijd genomen. Kalian Sams, die de derde slagbeurt was begonnen met een stootslag-honkslag, had gescoord op een wilde worp van pitcher Zack Segovia, wat eigenlijk met twee uit de derde slagbal had geweest voor Randolph Oduber.

Maar in de vierde inning keerde de misère terug. Eerst verloor manager Hensley Meulens voor de tweede keer dit toernooi zijn catcher Shawn Zarraga, die bij een swing zijn pols ernstig blesseerde. Die ellende werd in de vijfde inning alleen maar groter.
Linksvelder Curt Smith leek de slagbeurt te beginnen met een eenvoudig ogende vangbal, maar liet de bal uit zijn handschoen vallen. Nadat Jim Ploeger was vervangen, ging pitcher Orlando Yntema maar liefst drie keer op rij in de fout op een stootslag.

Cruciaal

Orlando Yntema ging dit duel cruciaal in de fout.

Orlando Yntema ging dit duel cruciaal in de fout.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

De pitcher van Curaçao Neptunus gooide eerst de bal lang het derde honk en de twee daaropvolgende keren langs het eerste honk. De Amerikaanse honkballers dankten hartelijk en draaiden een 0-1 achterstand om in een 3-1 voorsprong. Dat verschil had nog hoger kunnen worden, maar Yntema voorkwam met volle honken verdere schade.
Via driehonkslagen van Adam Frazier en Brett Phillips liepen de Verenigde Staten in de zevende en achtste inning wel verder uit. Het bracht uiteindelijk de eindstand op 6-1.

Was de Nederlandse ploeg in zijn eerste vijf wedstrijden met slechts één veldfout bijna foutloos, nu bleken de vier opeenvolgende veldfouten in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten cruciaal. De Amerikaanse pitchers waren vandaag bovendien te sterk voor de Nederlandse slagploeg, bij wie de lange busreis niet in de koude kleren was gaan zitten. Zack Segovia en Brooks Pounders gaven maar één vrije loop weg en beperkten Oranje tot vier hits. Op hetzelfde moment dat het ongeslagen Canada verrassend met 3-4 door Mexico werd uitgeschakeld, kwam ook voor het Nederlands Koninkrijk de succesvol begonnen eerste editie van de Premier 12 in een ware anti-climax ten einde.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND         0 0 1 0 0 0 0 0 0  1 4 4
VERENIGDE STATEN  0 0 0 0 3 0 2 1 X  6 8 0

Pitchers Nederland
Tom Stuifbergen (3 2/3+2 man): 3-1-3-0
Jim Ploeger (1/3+1 man): 1-0-0-1
Orlando Yntema (1 1/3): 2-1-3-3
Berry van Driel (2 man): 0-0-1-0
Loek van Mil (2): 1-0-1-0

Pitchers Verenigde Staten
Zack Segovia (5): 2-0-3-0
Brooks Pounders (4): 4-1-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page