Honkballers morgen naar Asia Winter Baseball League

Een week nadat de spelers van het Nederlands Koninkrijk zijn vertrokken uit Taiwan, reist morgenmiddag een nieuwe groep Nederlandse honkballers af naar Taichung. Zij beginnen aan een nieuw en bijzonder avontuur in hun carrière. In de Taiwanese stad neemt voor het eerst een Europees team deel aan de Asia Winter Baseball League. Eén van de deelnemers is Robin Schel. Met zijn deelname hoopt de L&D Amsterdam-pitcher zich in de kijker te spelen bij het Nederlands team. Schel: “Mijn doel is de Olympische Spelen van 2020”.

Het Nederlands Koninkrijk speelde de afgelopen maand vier van zijn zes wedstrijden van de Premier 12 in het Intercontinental Baseball Stadium. De formatie van manager Hensley Meulens versloeg er onder meer gastheer Chinese Taipei en Puerto Rico. Het immense stadion in Taichung is later deze maand het decor van de derde editie van de Asia Winter Baseball League. Voor acht honkballers uit Nederland krijgt in deze wintercompetitie het seizoen hiermee nog een onverwachts staartje.

Pitchers Robin Schel, Lars Huijer en buitenvelder Urving Kemp speelden in 2009 ook al samen in het bijzondere stadion in Taichung. Toen in dienst van het Nederlandse AA-team. Deze maand keert het drietal voor de Aziatische wintercompetitie samen terug in Taichung. “Dat is natuurlijk prachtig”, blikt Schel alvast vooruit. Ik vond het in 2009 al een prachtig veld. Het is mooi om daar weer terug te komen. Als 22-jarige kijk je er toch weer anders naar, dan wanneer je zeventien bent.”

Verrast

Vorige maand ontving Schel een uitnodiging voor het Europese talententeam. “Ik was erg verrast”, blikt de 22-jarige Robin Schel terug op het moment dat hij werd benaderd voor de Europese selectie. “Ik had al gezien dat er was besloten om geen Nederlandse honkballers mee te laten doen. Toen er alsnog spelers uit Nederland mee mochten, vond ik het geweldig om hiervoor te worden uitgenodigd.”

Het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung.

Het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung.
Foto: © de Nederlandse honkbalsite

Getwijfeld heeft de pitcher van L&D Amsterdam dan ook geen enkel moment. “Ik hoefde er geen twee keer over na te denken”, zegt hij stellig. “Het is een eer om voor dit team uit te mogen komen en ik heb er sindsdien erg naar uit gekeken.” Ook de toestemming van zijn baas was snel geregeld. “Op dit moment loop ik voor mijn studie grafisch vormgeven op het Mediacollege Amsterdam stage bij Roel Bellinga (voormalig honkballer van hoofdklasser HCAW, red). Ik had dus erg mazzel dat hij er voor honderd procent achter staat.”

Oude bekenden

En zo vertrekt Schel morgenmiddag om 12.45 met de andere Nederlandse honkballers vanaf Schiphol naar Taiwan. Het achttal reist via Hong Kong, waar de volledige selectie bij elkaar komt, voordat de reis wordt vervolgd naar Tachung. Voor Schel wordt het in Taiwan een weerzien met veel oude bekenden. “Sommige jongens van het team ken ik nog van het MLB-camp, waar ik in 2008 aan deel heb genomen. En van de college showcases in Florida. Ook ben ik ze tegengekomen op het Europees kampioenschap met Jong Oranje en het wereldkampioenschap met het AA-team.”

De Asia Winter League brengt komende maand talenten bij elkaar uit de drie grootste Aziatische honkballanden. De spelers komen onder meer uit de sterke Japanse Nippon Professional Baseball (NPB), de Taiwanese Chinese Professional Baseball League (CPBL) en de Zuid-Koreaanse Korea Baseball Organisation (KBO).

Pittig

Voor het eerst vaardigt ook Europa een team af. Onder leiding van de Italiaanse manager Gilberto Gerali komen onder meer acht Nederlandse honkballers in actie. Naast Schel, Huijer en Kemp zijn dat ook pitchers Maickel Rietel en Matz Schütte en binnenvelders Rashid Gerard, Kevin Weijgertse en Daniel Fernades. De voormalig Arubaanse Major Leaguer Eugene Kingsale wordt één van de coaches. Evenals Ivan Rodriguez, die momenteel hoofdcoach is van het Duitse Regensburg Legionäre, maar in 2013 en 2014 nog coach was van Schel bij het Bussumse HCAW.

Robin Schel in gesprek met hoofdcoach Charles Urbanus.

Robin Schel in gesprek met hoofdcoach Charles Urbanus.
Foto: © Rob Jelsma

In de aanloop naar de wintercompetitie heeft Schel al een aantal keer met zijn aankomende ploeggenoten getraind. “Ik heb samen met Lars Huijer, Maikel Rietel en Kevin Weijgertse kunnen gooien. We hebben in ieder geval gedaan wat we konden. Onderling hebben we ook goed contact. De jongens zijn allemaal erg gemotiveerd en vereerd dat ze mee mogen.”

Olympische Spelen

De afgelopen periode heeft hij zich alvast proberen te verdiepen in zijn tegenstanders. “Ik heb op You Tube wedstrijden gevonden van voorgaande jaren van de Asia Winter Baseball League. Op basis van die wedstrijden heb ik me wel een beetje kunnen voorbereiden op het niveau van het toernooi. Ik verwacht dat de andere teams erg sterk zijn. Deze spelers komen in hun eigen land ook in de profcompetities uit. Het wordt in ieder geval een pittig, maar ontzettend mooi toernooi. Onze selectie is erg sterk en ik denk dat wij Europa toch weer mooi op de kaart kunnen gaan zetten met dit team.”

Voor Schel, die in het seizoen 2012-2013 speelde voor Eastern Oklahoma State College, is de trip zeer welkom. “Ik hoop dat ik op deze manier weer een stuk meer leer op internationaal niveau. Het is bovendien een hele fijne voorbereiding op het aankomende seizoen”, vertelt hij. Een profcontract overhouden aan zijn deelname in Taichung is niet zijn voornaamste doel. “Op dit moment heb ik mijn pijlen gericht op het Nederlands team”, licht Schel toe. “Mijn doel is de Olympische Spelen van 2020 te mogen spelen.” Toch staat hij ook open voor andere kansen. “Een profcontract is altijd mooi meegenomen”, voegt hij er aan toe.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page