Tweede editie Premier 12 mogelijk in drie landen

De volgende editie van de Premier 12 krijgt in 2019 waarschijnlijk een andere opzet. Naast Chinese Taipei en Japan heeft ook toernooiwinnaar Zuid-Korea ambities voor een organisatorische rol bij dit toernooi van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Zuid-Korea, die afgelopen zaterdag in de finale met maar liefst 0-8 te sterk was voor de Amerikaanse nummer twee van de wereld, wil een deel van de wedstrijden houden in eigen land. De WBSC heeft hier oren naar.

Duidelijk is geworden dat televisie en publieke belangstelling in de Aziatische landen voornamelijk uitgaat naar de eigen wedstrijden. Het was in Taiwan vol wanneer Chinese Taipei speelde, het was in Japan vol wanneer Samurai Japan speelde en het zal in Seoul vol zijn wanneer Zuid Korea thuis speelt. Volstrekt leeg was het bij de overige wedstrijden.

Drie poules

De verwachting is dat er in 2019 drie poules ontstaan voor de dan geldende twaalf beste landen ter wereld. Het toernooi behoudt de status van Olympisch kwalificatietoernooi, maar krijgt daarvoor niet het alleenrecht. De WBSC hecht er toch zwaar aan toernooien in alle continenten om voor zoveel mogelijk landen de poort naar Tokyo 2020 open te houden en niet alleen voor de twaalf ogenschijnlijk sterkste landen.

Daarbij speelt een rol dat de strijd om acht of zes landen bij de Spelen, wanneer het besluit voor toelating volgend jaar in Rio althans valt, nog niet beslist is. Het organisatiecomité in Japan ziet het liefst acht landen, het IOC neigt naar zes.

Kritiek

Veel kritiek was er bij de eerste editie van de Premier 12 op het gebrek aan een dag rust/reisdag tussen de groepswedstrijden en de kwartfinales. Leidend was dat de Aziatische landen in verband met televisierechten in de kwartfinales ’s avonds zouden spelen, hetgeen overigens vooraf bekend was. Van het schema kon overigens moeiteloos worden afgeweken, zo bleek in de halve finales toen de wedstrijd van Japan voorrang kreeg bij de samenstelling van de volgorde. De WBSC hield zich aan de opdrachten en het geld van de televisiestations in Azië.

Ook op de timing van het toernooi was kritiek. Waren de Aziatische competities klaar, in landen als Venezuela en de Dominicaanse Republiek waren de wintercompetities nog in volle gang. Zodoende moest Mexico met een geïmproviseerde ploeg naar Taiwan afreizen. Finalist Verenigde Staten raakte bovendien een dag voor de finale drie spelers kwijt, die door hun Major League-club vlak voor de deadline van de Rule 5 Draft aan het 40-man roster werden toegevoegd. Eén van die spelers die daardoor de eindstrijd tegen Zuid-Korea miste was basisspeler Brett Eibner.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page