Rodriguez: ‘Het gaat niet gemakkelijk worden’

Het Europese team, met onder meer acht Nederlandse hoofdklassespelers, start zaterdag aan zijn historische eerste wedstrijd van de Asia Winter Baseball League. De ploeg van de Italiaanse manager Gilberto Gerali speelt dan tegen een selectie uit Zuid-Korea. Inmiddels heeft het team in Taichung de eerste trainingen achter de rug. “Tot dusver is alles heel goed voor ons geregeld”, laat coach Ivan Rodriguez weten.

Team Europe neemt de komende weken voor het eerst deel aan de Asia Winter Baseball League en is daarmee de opvolger geworden van de Dominicaanse Republiek, die de afgelopen twee edities deelnam aan de professionele wintercompetitie in Azië. Het Dominicaanse team won in 2012 en 2013 zeven van zijn veertig wedstrijden en eindigde beide keren op een vierde en laatste plaats. De deelname van het Europese team volgt op de succesvolle Global Baseball Match van eerder dit jaar, waarin een Europees All Star Team het in een serie van twee wedstrijden opnam tegen het nationale team van Japan.

Maandag keerde een Europees team opnieuw terug naar Azië, waar de selectie via Hong Kong dinsdag in Taichung arriveerde. De komende weken neemt deze ploeg in Taiwan deel aan de derde editie van de Asia Winter Baseball League. Ivan Rodriguez is als één van de coaches meegereisd. “De spelers zijn uit heel Europa gekomen. Het is heel bijzonder hoe goed het is gecoördineerd om al die verschillende vluchten bij elkaar te krijgen. Iedereen is uiteindelijk samengekomen in Hong Kong. Daar hebben we een aantal uren moeten wachten, voordat we zijn doorgereisd naar Taichung.”

Training

Eenmaal in Taichung werd de selectie opgewacht door de organisatie. “Het was geen groot ontvangst. We moesten direct de bus in om naar ons hotel te worden gebracht.” De komende weken verblijft de ploeg in het Fullon Hotel Yamay in Taichung. Rodriguez kijkt tevreden terug op de eerste dagen in Taiwan. “Tot dusver is alles heel goed voor ons geregeld”, vertelt hij.

Gisteren stond in Taichung voor de Europese talenten een eerste centrale training op het programma. In het Intercontinental Baseball Stadium, waar ruim twee weken eerder het Nederlands Koninkrijk voor een vol stadion tijdens de Premier 12 nog voor een knappe overwinning op gastland Chinese Taipei zorgde, werd onder meer getraind op de verdediging en op het slaan. Aansluitend heeft het team de uniforms ontvangen. Vandaag volgde in de vroege ochtend in Taichung ook de tweede training. De derde en laatste training voor de start van de competitie staat voor morgen op het programma, waarna het team wordt gepresenteerd tijdens een persbijeenkomst.

Speciaal

Voor Rodriguez is het team extra speciaal. “Het is altijd leuk om mijn ex-spelers weer te zien. Ik heb de afgelopen jaren van dit team zo’n zestien spelers uit vier verschillende landen mogen trainen. Naast de Nederlanders en Duitsers ook twee Spanjaarden en twee Italianen”, vertelt de voormalig coach van het Bussumse HCAW en het Nederlandse AAA-team. “Het is daarom leuk om coach te mogen zijn van een team met al die spelers bij elkaar.” Het Europese team bestaat in totaal uit twaalf Italiaanse honkballers, acht Nederlanders, vier spelers uit Duitsland, twee uit Frankrijk en verder nog honkballers uit België, Kroatië en Spanje.

Zaterdag start het Europese team de competitie met een wedstrijd tegen het team uit de Korea Baseball Organisation (KBO). Tot en met donderdag 17 december speelt elk team zestien reguliere competitiewedstrijden, waarna de halve finales en finale worden gespeeld van vrijdag 18 tot en met zondag 20 december. Rodriguez weet dat zijn team een zware opdracht staat te wachten tegen de teams uit Zuid-Korea, Taiwan en Japan. “Het gaat niet gemakkelijk worden. We hebben nog helemaal geen informatie over de tegenstanders. Geen scouting reports, niets. We hebben ook de tegenstanders nog niet kunnen zien trainen.” Inmiddels is Rodriguez zelf op zoek gegaan naar informatie. “Met behulp van onze tolk ben ik online informatie aan het verzamelen om niet blind de competitie in te hoeven gaan. Maar het blijft een gok totdat we tegen elk team een keer hebben gespeeld.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page