KNBSB reikt honkbalprijzen uit

Dashenko Ricardo is vanavond tijdens de Stars Awards door de honk- en softbalbond KNBSB uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het seizoen 2015. De jaarlijkse uitreiking van de honkbal- en softbalprijzen, die ditmaal werd gehouden in het Claus Party Centre in Hoofddorp, stond in het teken van Dirk van ’t Klooster en Saskia Kosterink.

Na 23 seizoenen nam Dirk van ’t Klooster in augustus van dit jaar afscheid van de hoofdklasse. In zijn carrière werd de buitenvelder één van de toonaangevende spelers in de Nederlandse hoofdklasse. Tijdens zijn indrukwekkende carrière verbrak Van ’t Klooster twee uitzonderlijke records: die van meeste wedstrijden (906) en de meeste honkslagen (1215) in de hoofdklasse.

Van ’t Klooster, die in 1999 al was benoemd tot erelid van de KNBSB, kreeg vanavond van de Nederlandse honkbalwereld een gepast afscheid. De avond stond eveneens in het teken van softbalinternatonal Saskia Kosterink. Die laatste verblijft momenteel in Australië en kon daardoor niet bij de Stars Awards aanwezig zijn.

Bekijk het fotoverslag

Hegemonie

De Stars Awards vond plaats in het Claus Party Centre in Hoofddorp.

De Stars Awards vond plaats in het Claus Party Centre in Hoofddorp.
Foto: © Rob Jelsma

In het Claus Party Centre in Hoofddorp gingen de prijzen bij de honkballers naar onder meer acht hoofdklassespelers van vijf verschillende teams. De afgelopen vier jaren ging de prijs voor de Meest Waardevolle Speler naar een honkballer van L&D Amsterdam. Vanavond doorbrak Dashenko Ricardo die hegemonie. Hij werd de eerste speler van het Haarlemse Kinheim, die werd uitgeroepen tot MVP sinds Bryan Engelhardt in 2010.

De catcher van Corendon Kinheim leidde dit seizoen de hoofdklasse in honkslagen (71), driehonkslagen (4) en was de nummer twee in onder meer slaggemiddelde (.420) en binnengeslagen punten (40). Daarmee kreeg hij vanavond uit handen van bondsvoorzitter Ron Schel de onderscheiding voor de Meest Waardevolle Speler. Een onderscheiding die bij zijn afwezigheid overigens moest worden opgehaald door KNBSB-bestuurslid Frits Mulder.

Beste slagman

De prijs voor de beste slagman van de hoofdklasse had Ricardo net misgelopen. Met een gemiddelde van .431 eindigde zijn toekomstige ploeggenoot Christian Diaz op de eerste plaats. De buitenvelder van Curaçao Neptunus werd eerder al wel uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler tijdens de Honkbalsite Awards en kreeg vanavond in Hoofddorp uit handen van KNBSB-bestuurslid Jan van Leeuwen de prijs voor beste slagman uitgereikt.

Gilmer Lampe ontving een prijs voor de meeste gestolen honken uit handen van bondsbestuurslid Marlies Struyvé.

Gilmer Lampe ontving een prijs voor de meeste gestolen honken uit handen van bondsbestuurslid Marlies Struyvé.
Foto: © Rob Jelsma

Rob Cordemans kwam een stap dichterbij het record van Herman Beidschat, de oud-international die tussen 1959 en 1971 tien keer de beste pitcher van Nederland werd. Cordemans werd vanavond voor de negende keer sinds 1999 uitgeroepen tot Beste Pitcher. Eerder won hij die onderscheiding in 1999, 2002, 2003, 2005, 2008 en driemaal tussen 2011 en 2013. Vorig jaar maakte Kevin Heijstek een einde aan de overheersing van Cordemans. Dat bleek echter van korte duur. Dit seizoen werd Cordemans weer de pitcher met veruit het laagste verdiende puntengemiddelde (0.84) en eindigde hij op de tweede plaats met strikeouts (79). De andere genomineerden waren Kenny van den Branden (Curaçao Neptunus), Kevin Heijstek  (L&D Amsterdam) en Pim Walsma (Corendon Kinheim).

Rotterdamse succes

De prijs voor de Homerun King ging voor de derde keer op rij en de achtste keer in totaal naar Bryan Engelhardt. Gilmer Lampe (UVV) ontving voor het eerst in zijn carrière de prijs voor de meeste gestolen honken. Ook Benjamin Dille kreeg in het Claus Party Centre een onderscheiding, doordat hij na afloop van de Holland Series werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de finaleserie die door zijn Rotterdame Neptunus was gewonnen.

Dat Rotterdamse succes leverde ook Evert-Jan ’t Hoen een persoonlijke prijs op. Hij leidde Curaçao Neptunus voor het derde jaar op rij naar een landstitel en werd met zijn Rotterdamse ploeg bovendien winnaar van de European Champions Cup. Eerder deze week liep ’t Hoen nog de prijs mis van de beste coach tijdens de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond, maar vanavond werd hij door de KNBSB wel uitgeroepen tot Coach of the Year.

Kampioenscoach

Tom de Blok kreeg de oel de Mon Award uit handen van Eric de Bruin.

Tom de Blok kreeg de oel de Mon Award uit handen van Eric de Bruin.
Foto: © Rob Jelsma

Ook de kampioenscoach Kevin Roovers viel in de prijzen. De hoofdcoach van Twins werd uitgeroepen tot meest veelbelovende coach en mocht daarvoor de Bill Arce Award in ontvangst nemen. Onder leiding van Roovers veroverde Twins dit seizoen oppermachtig het kampioenschap in de overgangsklasse en dwong de Oosterhoutse ploeg promotie af naar de hoofdklasse.

Jong Oranje-manager Eric de Bruin reikte vanavond de prijzen uit aan de beste jeugdpitcher, de meest veelbelovende jeugdspelers en de beste international onder de 23 jaar. Tom de Blok mocht de Roel de Mon Award in ontvangst nemen als beste jeugdpitcher. De Blok maakte dit seizoen zijn debuut voor L&D Amsterdam met 44 strikeouts in 35 innings.

Beste international

De Ron Fraser Award voor de meest veelbelovende jeugdspeler ging naar Ruben Prins, die afgelopen seizoen speelde voor het Rookie League-team van het Rotterdamse Neptunus. In juni van dit jaar nam hij met een Europees U23 All Star Team deel aan het nationale Amerikaanse kampioenschap in Jupiter (Florida). Eerder in die maand debuteerde hij al in de hoofdmacht van Curaçao Neptunus tijdens het Europa Cup-toernooi.

Bayron Cornelisse volgde Stijn van der Meer op als beste international onder de 23 jaar. Met het nationale team nam de pitcher van Vaessen Pioniers dit jaar deel aan het World Port Tournament en de Premier 12.

Persoonlijke prijzen honkbal:
Meest Waardevolle Speler: Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim)
Beste slagman: Christian Diaz (Curaçao Neptunus)
Beste werper: Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Homerun King: Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim)
Meeste gestolen honken: Gilmer Lampe (UVV)
Guus van der Heijden Memorial Trophy: Bayron Cornelisse (Vaessen Pioniers)
Roel de Mon Award: Tom de Blok (L&D Amsterdam)
Ron Fraser Award: Ruben Prins (Rotterdam Unicorns)
MVP Holland Series: Benjamin Dille (Curaçao Neptunus)
Coach of the Year: Evert-Jan ’t Hoen (Curaçao Neptunus)
Leen Volkerijk Award: Eric de Vries
Bill Arce Award: Kevin Roovers
The Slugger: Battle at the Castle & Collegiate Baseball League Europe

Persoonlijke prijzen softbal:
Meest waardevolle Speelster: Mariëlle Vleugels (FysioExpert Olympia Haarlem)
Beste slagvrouw: Chantal Versluis (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Beste werpster: Ginger de Weert (Terrasvogels)
Homerun Queen: Karin Tuk (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Meeste gestolen honken: Eva Voortman (FysioExpert Olympia Haarlem)
Egbert van der Sluis Memorial: Soclaina van Gurp (Terrasvogels), beste jeugdinternational
Riet Vermaat-trofee: Ilona Andringa (UVV), voor beste jeugdwerpster
Bep van Beijmerwerdt-trofee: Brenda Beers (FysioExpert Olympia Haarlem), voor meest veelbelovende jeugdspeelster
MVP Holland Series: Chantal Versluis (Oolders Omaco Sparks Haarlem)
Coach of the Year: Daisy de Peinder (Twins)
Nol Houtkamp Award: Mary-Ann Hatt

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page