Ambitieuze plannen WBSC met WK 2016

De wereldhonkbal- en softbalbond WBSC heeft na de eerste Premier 12 het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 jaar opgewaardeerd. In juni 2016 wordt het toernooi in de Mexicaanse provincie Sinalao nu voor spelers onder de 23 jaar gespeeld. Ook zijn er voor de deelnemende teams een hoger aantal punten voor de wereldranglijst te verdienen.

Voor de volgende editie van de Premier 12, in 2019 in drie Aziatische landen, worden landen uitgenodigd die tot de top twaalf worden gerekend. Dat gebeurt op basis van punten die in officiële toernooien van de WBSC worden gehaald. Het U23 wereldkampioenschap, dat in 2016 en zeer waarschijnlijk ook in 2018 wordt gehouden, kan daarbij een belangrijke graadmeter worden.

Bij het WK voor spelers onder 18 jaar werden de edities in 2013 en 2015 gespeeld zonder Nederland. Vanuit Europa was er wel altijd interesse van Italië en Tsjechië voor deze kampioenschappen, al was het maar om punten te sprokkelen. Vorig jaar kwam daar verandering in en keerden de Nederlandse talenten terug op het mondiale podium tijdens de eerste editie van het WK voor spelers onder de 21 jaar. Een team samengesteld met spelers uit Nederland en onder meer van Curaçao en Aruba eindigde onder leiding van bondscoach Steve Janssen met twee overwinningen op de negende plaats.

Prikkelend

Momenteel staat Nederland op een vijfde plaats op de wereldranglijst en kan het WK in Mexico wel eens van belang worden om een klassering bij top 5 vast te kunnen houden. Overigens is op de topsportkalender van 2016 door de KNBSB nog geen rekening gehouden met dit toernooi. Met de verruiming van de leeftijd tot 23 jaar is het wereldkampioenschap voor jonge volwassenen in ieder geval sportief prikkelend geworden voor de samenwerkende bonden in het Koninkrijk Nederland. Geheel passend in de ontwikkeling van de laatste jaren.

De WBSC gaat er vanuit dat bij het omhoog gaan van de leeftijdsgrens het talent is gediend en de wereldwijde belangstelling voor honkbal toeneemt. Het toernooi is daarnaast belangrijker gemaakt voor het halen van punten, die nodig zijn om op het hoogste en uiterst lucratieve niveau, zoals de Premier 12 in 2019 en de Olympische Spelen 2020, uit te komen.

Dispensatie

Voor het wereldkampioenschap, zoals dat in 2014 werd gehouden, gold al een dispensatie-regeling voor spelers ouder dan 21. Zes spelers tot de grens van 23 waren in de selectie toegestaan; tot een maximum van drie mochten tegelijk spelen. De WBSC volgt met de laatste wijziging een lijn die door de Aziatische landen wordt gestimuleerd met het oog op de  voorbereiding op de Olympische Spelen.

Met de aanwijzing van Mexico als organiserend land voor de tweede editie zijn ook de belangrijkste Zuid- en Midden-Amerikaanse landen tevreden volgers. Het Internationaal Olympisch Comité wordt daarnaast een sport voorgeschoteld, die in beweging blijft om een langer verblijf op het programma van de Zomer Spelen te verdienen, langer dan alleen in Tokyo 2020. Geheel passend bij een ambitieuze organisatie.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page