European Champions Cup: Witte rook uit Rome

Kardinaal nieuws voor de liefhebbers van Europees honkbal bereikte gisteren de Nederlandse honkbalsite. Er wordt witte rook gezien uit de schoorsteen van het Vaticaan van het Italiaanse honkbal. Paus Fraccari delegeerde afgelopen zaterdag zijn honkbalkardinaal Fochi naar de Adriatische kust van zijn rijk om te bemiddelen tussen de twee clubs Rimini en San Marino.

Voor de tweede keer binnen een maand bereikten de twee voornoemde clubs een overeenkomst voor het gastheerschap van de European Champions Cup 2016. Hopelijk krijgt het bid van Rimini nu wel de goedkeuring van de CEB-voorzitter en spelen de beste clubs van Europa volgend jaar hun toptoernooi met twee keer zo veel thuiswedstrijden.

Dit blijkt allemaal uit het interview, dat de Nederlandse honkbalsite zondag dankzij Mauro Mazzotti, general manager van T&A San Marino, kon voeren met de sterke man achter de schermen van zijn club: Alberto Antolini. Deze beantwoordde gisteravond al de vragen van Honkbalsite.com.

Overeenkomst

Daaruit blijkt dat Rimini voorzitter Rino Zangheri tien dagen geleden, kort voor het Italiaanse honkbal- en softbalgala in Rome, met twee verschillende clubs een overeenkomst had voor het houden van het Europese clubtoernooi van volgend jaar: de eerste met San Marino en de tweede met Godo. Bij dat druk bezochte Gala dei Diamanti sprak Zangheri alleen over de afspraken met het gedegradeerde Godo, waarvan Alberto Antolini van San Marino moest vernemen uit de Italiaanse honkbalmedia.

Ook CEB-voorzitter Jan Esselman was toen daardoor zeer verbaasd en informeerde meteen de Italiaanse bond over de voor hem zeer verrassende chicane van Rimini. Daarbij waarschuwde hij bondsvoorzitter Fraccari, dat de CEB het toernooi nog niet aan Rimini had toegekend en dat ook het Duitse Regensburg nog in de race was voor het gastheerschap.

Betrouwbaar

Als Rimini niet binnen enkele dagen uitstel van de gestelde deadline zou reageren met een onderbouwd bid, dan had Esselman zeker contact opgenomen met de Legionaere aan de samenloop van de Regen en de Donau in Duitsland. Door op het juiste moment de juiste druk te leggen op de juiste plaats, is de CEB erin geslaagd het Italiaanse geritsel weer onder controle te krijgen. Als de rooksignalen uit Rome nu wel betrouwbaar worden bevonden door het executive committee van het Europese honkbal, gaan Neptunus uit Rotterdam en Pirates uit Amsterdam over een half jaar naar badplaats Rimini en bergstaat San Marino.

Alberto Antolini van San Marino verklaarde gisteren aan Honkbalsite.com, dat hij op 14 november was uitgenodigd door de heer Zangheri van Rimini voor een gesprek over de European Champions Cup 2016. Dat gesprek vond op 21 november plaats in San Marino, waar de twee heren, die elkaar heel goed kennen van de tien jaar bestuurlijke samenwerking binnen de club Rimini (1994-2004), een mondelinge overeenkomst bereikten.

Verbrak

In de dagen erna werd deze overeenkomst juridisch onderzocht en goedgekeurd door San Marino en er werd een schriftelijk contract opgesteld ter ondertekening door beide clubs. Eind november werd dit opgestuurd naar Rimini, maar als donderslag bij heldere hemel verstuurde Zangheri op vrijdag 4 december een sms aan Antolini, waarbij hij de afspraak tussen hun twee clubs verbrak. De volgende dag kondigde Zangheri bij het Gala in Rome aan dat Rimini het Europa Cup tournooi zou gaan houden met Godo als partner.

Naar aanleiding van de adequate reactie van de CEB richting FIBS in Rome afgelopen dinsdag, heeft Rimini vrijdag jongstleden wederom contact met San Marino gezocht en gekregen. In het gezelschap van FIBS vice-voorzitter Massimo Fochi vergaderden de twee clubs op zaterdag en tekenden zij ter plekke de reeds van 21 november daterende overeenkomst. “De CEB en voorzitter Jan Esselman hebben Italië deze kans gegeven”, aldus Alberto Antolini. “Ik hoop dat dat de FIBS en CEB het nu eens kunnen worden en we kunnen zorgen voor een succesvolle European Champions Cup.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page