Team Europe sluit competitie in Taiwan af

Met een 5-7 nederlaag tegen nummer vier CPBL heeft het Europese All Star Team vandaag de Asia Winter Baseball League in het Taiwanese Taichung afgesloten. Het was voor het eerst dat een team uit Europa deelnam aan de Aziatische wintercompetitie. Beste Nederlandse slagman werd Urving Kemp (.298).

Het Europese team begon vandaag in zijn laatste wedstrijd tegen de selectie uit de Chinese Professional Baseball League (CPBL) met een 5-1 voorsprong aan de achtste inning. Daarin kreeg de ploeg, met eerst pitcher Matz Schütte op de heuvel, vijf punten tegen. In de negende inning bracht CPBL de 5-7 eindstand op het scorebord.

Ook eerder in het toernooi gaf het Europese team in de slotfase al een aantal keer een voorsprong uit handen. Uiteindelijk leverde het Europa vandaag de elfde nederlaag op. Eén keer werd gewonnen, op 3 december met 14-7 van de Japanse koploper NPB. Daarnaast werd twee keer gelijkgespeeld, één keer tegen KBO uit Zuid-Korea en eenmaal tegen de nationale ploeg van Chinese Taipei.

Achterstand

Met één zege en twee keer een gelijkspel in vijftien wedstrijden eindigde Team Europe op een vijfde en laatste plaats, op grote achterstand van koploper NPB. Daarmee was de uitschakeling voor de ploeg van de Italiaanse manager Gilberto Gerali een feit. Bij het Europese team werd Urving Kemp de beste Nederlandse slagman. Hij kwam in veertien wedstrijden tot een gemiddelde van .298. Kemp leidde Europa in aantal gescoorde punten (9).

De buitenvelder was bovendien slechts één van de twee Europese spelers die in alle vijftien de wedstrijden in actie kwam. “Ik kan met trots terugkijken op mijn prestaties”, vertelt Kemp. “Persoonlijk heb ik een goed toernooi gedraaid.” Toch was het ook voor de buitenvelder van Curaçao Neptunus, die vorig jaar met Nederland in Taichung nog deelnam aan het U21 wereldkampioenschap, in het begin nog wennen. “Ik heb wel wat aanpassingen moeten maken, want het honkbal in Azië is toch heel anders dan dat wij spelen. Maar ik heb niet heel veel moeten aanpassen.”

Meeste honkslagen

Europa heeft de AWB afgesloten met één overwinning en twee keer een gelijkspel.

Europa heeft de AWB afgesloten met één overwinning en twee keer een gelijkspel.
Foto: © Asia Winter Baseball League

Zijn ploeggenoot Kevin Weijgertse sloot het seizoen af met zestien hits (.286) en sloeg daarmee de meeste honkslagen van het Europese All Star Team. Rashid Gerard (.143) en Daniel Fernandes (.037) kwamen tot respectievelijk vier hits en één honkslag. Beste slagman van het team werd Chris Howard. De Duitse veteraan sloeg in twaalf wedstrijden elf hits (.379), waaronder vier tweehonkslagen en twee homeruns.

Beste Nederlandse pitcher werd Lars Huijer. Hij kwam in vier wedstrijden in actie en gooide in zeventien innings negen keer drie slag en twee keer vier wijd. Huijer stond vijf verdiende punten toe (2.65). Maickel Rietel gooide zes wedstrijden, waarvan vier als startend pitcher. Hij eindigde met een verdiende puntengemiddelde van 6.32.

Verlies

Matz Schütte kreeg het verlies in de laatste wedstrijd op zijn naam. Hij sloot de competitie na zeven wedstrijden af met een verdiende puntengemiddelde van 7.04. In 7 2/3 inning gooide de profhonkballer uit de organisatie van Minnesota Twins zeven keer drie slag en zes keer vier wijd.

Robin Schel kwam tot vier keer drie slag en acht keer vier wijd in zijn zeven wedstrijden. In 6 1/3 inning kwam de pitcher van L&D Amsterdam tot een gemiddelde van 7.11. Ook Daniel Fernandes (0.00) kwam als pitcher in actie. In 1/3 inning gooide hij één keer drie slag.

Genoten

Voor het Europese All Star Team is hiermee een einde gekomen aan het Aziatische avontuur.  Aankomende maandag keert de selectie terug naar huis. Woensdagochtend rond 06.20 uur komen de Nederlandse honkballers op luchthaven Schiphol aan. Kemp: “Ik heb enorm genoten van deze trip. Het was leuk om een deel te zijn van dit Europese team en om een maand lang tegen de besten van Azië te spelen. Ook buiten het honkbal heb ik het leuk gehad met de jongens uit mijn team. Ik heb alle talen een beetje moeten leren zodat ik toch met iedereen kon communiceren.”

De honkballer van de Rotterdamse landskampioen zag zijn ploeg vaak verliezen. Maar kansloos was Europa niet vaak. “We hadden een goed team hier”, licht hij toe. “Alleen onze bullpen was niet sterk genoeg om de wedstrijden dicht te houden. Maar aan slag waren we sterk. Ik denk dan ook dat de meeste spelers positief terug kunnen kijken op hun inzet en terug gaan naar hun thuisland met een mooie ervaring.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page