Nick Keur en Julian Rip naar Power Showcase

Honkballers Julian Rip, Nick Keur en Jowendrick Daantji reizen deze week af naar de Verenigde Staten voor deelname aan de prestigieuze International Power Showcase. Het drietal neemt in Miami onder meer deel aan de World Classic Game. UVV-speler Rip neemt bovendien deel aan de Homerun Derby.

De afgelopen jaren namen al diverse Nederlandse honkballers deel aan de International Power Showcase, een evenement dat wordt gehouden in het stadion van Major League-club Miami Marlins. Rip en Keur zijn de opvolgers van Jorin van Amstel, Shane Boeree en Jelle Kroft. Dit drietal reisde in december 2013 af naar  Miami voor deelname aan de achtste editie van de internationale Power Showcase. Eerder namen ook Mike Bazuin (2009), Rachid Engelhardt (2011) en Ruar Verkerk (2012) al eens deel aan dit evenement.

Rip en Keur werd voorgedragen door KNBSB-talentencoach Martijn Nijhoff. “Het lijkt mij een hele ervaring om te mogen deelnemen aan deze Power Showcase”, vertelt de achttienjarige Nick Keur. “Ik hoop dat ik de kans krijg om te laten zien wat ik in mijn mars heb op pitching-gebied. Wie weet wat er daarna uit volgt.”
Zo ziet Keur een Amerikaanse college wel zitten. “Als de mogelijk er is uiteraard, alleen het liefst wel na mijn huidige opleiding”, aldus de student Technisch middenkader engineering aan het Nova College. Ter voorbereiding op zijn vertrek naar Miami sprak Keur al over de International Power Showcase met oud-deelnemer Jelle Kroft. “Hij vertelde dat het een hele mooie en bijzondere ervaring was.”

Homerun Derby

Curaçao wordt dit jaar vertegenwoordigd door de talentvolle Jowendrick Daantji. De achttienjarige korte stop neemt bovendien, evenals Julian Rip, deel aan de Homerun Derby. Daantji honkbalde afgelopen seizoen in de Verenigde Staten voor Trinity Christian Academy en heeft inmiddels een overeenkomst gesloten met Palm Beach State Community College.

Vorig jaar was de Curaçaose honkballer Yerson Rosalina nog in Miami voor de negende editie van de International Power Showcase. Een jaar eerder werd Curaçao vertegenwoordigd door Jerrison Beaumont, Richard Moesker en Quinsly Balentien. International Shawn Zarraga was van de partij tijdens de eerste editie in 2007. De Arubaanse honkballer werd in dat jaar met twintig homeruns in twee rondes uitgeroepen tot Power Showcase Home Run Derby World Champion.

Scout Day

Julian Rip (links) tijdens het EK met Jong Oranje.

Julian Rip (links) tijdens het EK met Jong Oranje.
Foto: © Dennis van Lingen

De deelnemers aan de tiende editie van de International Power Showcase arriveren zondag 27 december in Miami. In totaal 170 honkballers uit ruim twintig landen nemen aan het evenement deel. Een dag later nemen zij deel aan MLB Scout Day, waarbij ze onder toeziend oog van een groot aantal scouts van Major League-clubs kunnen laten zien wat ze in huis hebben. De Homerun Derby, met onder meer Rip en Daantji, wordt op woensdag 30 december gehouden.

De World Classic Game vindt op zaterdag 2 januari plaats. Deze wedstrijd wordt gespeeld tussen een groot aantal Amerikaanse en verschillende internationale talenten. Behalve spelers uit Nederland en Curaçao komen er ook spelers uit onder meer Venezuela, Japan, Frankrijk en de Bahamas. De wedstrijd in Marlins Park wordt gespeeld tussen de National League en de American League, die onder leiding staan van respectievelijk de managers Todd Fitzgerald en Alejandro Machado. Buitenvelder Rip, pitcher Keur en korte stop Daantji komen alle drie uit voor de National League.

Debuut

De achttienjarige Keur speelde afgelopen seizoen voor de Rookies van Pioniers en maakte op 1 augustus voor Vaessen Pioniers zijn debuut in de hoofdklasse. In de Play-Offs gooide de linkshandige pitcher voor de Hoofddorpse hoofdmacht nog eens 6 1/3 inning in twee wedstrijden, waarin hij geen enkel punt toestond. Rip maakte al in 2014 voor UVV zijn debuut in de hoofdklasse. Vorig jaar werd hij, na een goed optreden tijdens de Collegiate Baseball League Europe, gedraft door Rochester Honkers uit de Northwoods League. Rip koos echter voor deelname met Jong Oranje aan het Europees kampioenschap. Aan dit toernooi nam ook Keur deel.

Nederland eindigde op het EK als tweede. In het Tsjechische Ostrava bleek Italië in de finale met 3-2 te sterk. Rip (.476) scoorde één van de twee Nederlandse punten. Keur (2.08) gooide in de eindstrijd vijf innings als reliever waarin hij geen enkel verdiend punt toestond.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page