Honkballers voor handelsmissie naar Cuba

Het Nederlands Koninkrijksteam vertrekt zondag naar Cuba voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Cubaanse nationale ploeg. Het duel maakt onderdeel uit van een Nederlandse sociale handelsmissie onder leiding van Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het is voor het eerst sinds 2003 dat het Nederlands honkbalteam een wedstrijd op Cubaans grondgebied speelt.

De vriendschappelijke wedstrijd tussen de nummers drie en vijf van de wereld wordt maandag 11 januari om 17.30 uur lokale tijd gespeeld in het Estadio Latinoamericano in de Cubaanse hoofdstad Havana.  Met de wedstrijd willen Nederland en Cuba de onderlinge betrekkingen versterken. Om die reden neemt minister Lilianne Ploumen een gezelschap mee van zo’n 127 personen, die samen onder meer 77 bedrijven vertegenwoordigen. “Het gaat ons om zaken doen, maar ook om een goede en bredere relatie op te bouwen met Cuba. Ook op het gebied van sport en cultuur.”, lichtte Ploumen toe in een interview met BNR Nieuwsradio.

De handelsmissie wordt gehouden van zondag 10 tot en met woensdag 13 januari. De minister wordt tijdens haar trip naar Cuba vergezeld door milieuorganisaties, gemeentes en sportclubs. Zo zal de Feyenoord Academy onder meer voetbalclinics op Cuba verzorgen. Ook het Residentieorkest reist met de minister mee naar Cuba. Een deel van de organisaties is afkomstig van Curaçao en Aruba. Ook voor het nationale honkbalteam worden spelers uit de verschillende delen van het Koninkrijk geselecteerd. Ploumen: “Tenslotte zijn de Cubanen ook een soort van buren van het Koninkrijk”.

Opening

Precies twee maanden nadat Nederland en Cuba tegenover elkaar stonden in de eerste ronde van de Premier 12, treffen beide teams elkaar volgende week in Havana opnieuw. Op 11 november won Cuba de wedstrijd met 5-6. Uiteindelijk werden beide teams in de kwartfinales van de Premier 12 uitgeschakeld. Ook tijdens het World Port Tournament in Rotterdam stonden beide teams vorig jaar tegenover elkaar. Nadat Nederland in de eerste ronde nog met 8-4 en 7-12 had gewonnen, sloegen de Cubanen in de finale met 3-5 toe.

Minister Ploumen woont maandag de opening van de honkbalwedstrijd in het Estadio Latinoamericano bij. De wedstrijd valt samen met de reguliere competitie in de Serie Nacional. Om die reden is het nog niet bekend welke spelers Cuba in het vriendschappelijke duel zullen vertegenwoordigen. Het is voor het eerst sinds 2003 dat het Nederlandse A-team in Cuba een wedstrijd speelt. In dat jaar nam Oranje deel aan het door Cuba gewonnen wereldkampioenschap.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page