Honkbalwedstrijd tegen Cuba geschrapt

Voor de tweede dag op rij is de vriendschappelijke wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijk en Cuba afgelast. Opnieuw werd het westen van Cuba geplaagd door hevige regenval, waardoor het Estadio Latinoamericano ook vandaag onbespeelbaar was. Besloten werd om de wedstrijd definitief niet meer te spelen.

Een groep van zestien honkballers uit de Nederlandse hoofdklasse, de Curaçaose competitie en de Amerikaanse Minor League was afgelopen weekeinde in het kader van de Nederlandse handelsmissie afgereisd naar Cuba.

Onder leiding van manager Hensley Meulens zou het team, met tien spelers die in november nog deelnamen aan de Premier 12, een vriendschappelijke wedstrijd spelen tegen het nationale team van Cuba. Bovendien zouden Andruw Jones, Kalian Sams, Gianison Boekhoudt en Sharlon Schoop deelnemen aan een Homerun Derby tegen vier van de sterkste slagmannen uit de Cubaanse Serie Nacional.

Onstuimige weer

Gisteren gooide het onstuimige weer in Havana al roet in het eten. De wedstrijd in het Estadio Latinoamericano moest worden uitgesteld en werd verplaatst naar vanmiddag om 13.30 uur lokale tijd. Maar ook nu was het noodweer dat het westen van het eiland teistert niet verdwenen en moest na overleg tussen beide teams uiteindelijk worden besloten het vriendschappelijke duel van vijf innings definitief af te gelasten. Ook de Homerun Derby kan door de hevige regenval niet worden gespeeld.

Daarmee hebben de honkballers van het Nederlands Koninkrijk de kans mis gelopen om historie te schrijven. De selectie van manager Hensley Meulens zou de eerste ploeg met profspelers uit de Amerikaanse Minor League zijn, die een wedstrijd speelt in Cuba sinds het bezoek van Baltimore Orioles in 1999. De wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijk en Cuba zou worden bijgewoond door minister Ploumen.

Officiële interland

In plaats van een honkbalwedstrijd te spelen hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Cubaanse honkbalbond vanmiddag gesproken over mogelijkheden om de onderlinge verhoudingen te versterken. Ook werd de wens uitgesproken om de wedstrijd in de toekomst alsnog te spelen.

In plaats van een vriendschappelijke wedstrijd van vijf innings kan dat dan mogelijk een officiële interland worden om aandacht te vestigen op de wens om honkbal terug te krijgen op de Olympische Spelen.

Ontmoeting

Na de afgelasting van gisteren hadden de honkballers in Hotel Nacional de Cuba alsnog een ontmoeting met de Nederlandse minister, haar collega van Curaçao Eugene Rhuggenaath en Alfonso Boekhoudt, de gevolmachtigd minister van Aruba. De selectie ging met de functionarissen op de foto en overhandigde gesigneerde honkbalshirts van het Nederlands Koninkrijksteam.

Morgen wordt de succesvolle Nederlandse handelsmissie in Cuba afgesloten. In de ochtend vinden de laatste netwerkevenementen en seminars plaats, waarna de delegatie om 17.20 uur lokale tijd vanuit Havana terugvliegt naar Amsterdam.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page