Italian Baseball League van acht naar zeven clubs

Terwijl de Italiaanse minister-president Renzi deze week aan het Internationaal Olympisch Commitee liet weten dat 77% van de bevolking achter de Italiaanse kandidatuur voor de Spelen van 2024 staat, oriënteert de Italiaanse bond FIBS zich dit weekend op coaches uit Japan, het land dat hoopt de Spelen van 2020 officieel toegewezen te krijgen.

In 2016 vieren Italië en Japan 150 jaar onderling diplomatieke betrekkingen en komen meerdere Japanse coaches aan het woord bij de 31e Coach Convention in Italië. Deze wordt gehouden van 22 tot en met 24 januari in het Sheraton hotel Parco de Medici in Rome. Daar keurde gisteren de bondsraad goed dat de Italian Baseball League dit jaar niet meer met acht, maar met zeven clubs de competitie begint.

Stelt u zich voor dat de KNBSB aan Kinheim vraagt om ook met de reserves te komen meedoen in de hoofdklasse om het gat te vullen in een competitie met acht clubs, dat Kinheim dat goed vindt en dat de twee selecties elkaar concurrentie aandoen, dat er ruzie ontstaat tussen de twee organisaties, dat de gemeente Haarlem in het conflict betrokken wordt en daarvan zo schoon genoeg krijgt, dat de verhuur van het Pim Mulier stadion aan Kinheim 1 en Kinheim 2 beëindigd wordt, waardoor de twee teams hun thuiswedstrijden op het veld van Sparta/Feyenoord in Rotterdam moeten spelen. Wel, dat is het verhaal van de club Nettuno, waarvan twee selecties het afgelopen seizoen thuis speelden in het 100 kilometer verwijderde Rome. Nu vindt de gemeente Nettuno het goed dat het stadion Steno de Borghese weer gebruikt wordt voor honkbal onder voorwaarde dat alleen Nettuno 1 aan de Italian Baseball League meedoet.

Eisen

Ook de in Japan honkballende Alessandro Maestri was aanwezig tijdens de 31e Coach Convention.

Ook de in Japan honkballende Alessandro Maestri was aanwezig tijdens de 31e Coach Convention.
Foto: © FIBS/Duck Foto Press

Vacature dus in het programma voor acht clubs, dat de FIBS al had opgesteld voor het seizoen 2016, maar dat sinds het besluit van dit weekeinde moet worden aangepast. De ambitieuze profliga van de Italiaanse bond speelt dus straks nog maar 3 x 2 = 6 wedstrijden per weekend, hoewel oorspronkelijk 4 x 3 = 12 wedstrijden per weekend werden gespeeld en er zelfs plannen waren om het aantal clubs uit te breiden naar tien, twaalf en zestien clubs: goed voor 8 x 3 = 24 wedstrijden.

Er waren in die vervlogen seizoenen geen andere clubs, die voldeden aan de eisen van de profliga. En de laatste jaren trekken reeds aanwezige clubs zich eruit terug. Zonder het zuidelijke Nettuno 2 en met het noordelijke Novara erbij, verplaatst het zwaartepunt van de IBL zich duidelijk noordwaarts in de laars. Tussen Nettuno 1 en Novara moet ongeveer 800 kilometer worden gereisd heen en 800 kilometer terug. Novara ligt 50 kilometer ten westen van Milaan.

Tegen de financiele problemen bij de clubs en de bond in, blijven er nieuwe spelers uit Midden- en Zuid-Amerika binnen lopen op de vliegvelden van Milaan en Rome. Vroeger waren dat meestal Noord-Amerikanen, maar die bleken te veeleisend qua salaris en secondaire voorwaarden. Daarom tegenwoordig spelers uit met name Mexico, Dominicaanse Republiek en Venezuela. Opmerkelijk is het nu dat clubs met Latino’s uit Italië en uit Amerika straks gecoacht gaan worden door cursisten van de Japanse school met een sterk verschillend karakter. Dit weekeinde luisteren Italiaanse coaches naar Japanners zoals Akinori Iwamura, Shinji Kurano en Go Ono.

Optimistisch

Riccardo Fraccari tijdens de 31e Coach Convention.

Riccardo Fraccari tijdens de 31e Coach Convention.
Foto: © FIBS/Duck Foto Press

Bondsvoorzitter Riccardo Fraccari, die al eerder zich laconiek had uitgelaten over ontwikkelingen in Amerikaans honkbal, juicht nu over de “Japans sprekende coach convention in Italië”. Verder zei hij: “Dit bevestigt dat onze sporten waarlijk globaal zijn geworden. Zo kunnen we hopen op een mooie zomer. In Rio de Janeiro wordt beslist of honkbal en softbal deel zullen uitmaken van het programma van de Olympische Spelen in 2020. Wij als WBSC zijn optimistisch!”

Vervolgens sprak hij over de technische stand van zaken in Italië: “Zo lang we in Europa blijven, behoren we bij de top. Dat betekent dat uw werk goede resultaten oplevert en daarvoor dank ik u. Als we echter de strijd aan gaan op mondiaal niveau, dan zien we een “gap”. Het feit, dat we hier nu Japans spreken en niet meer alleen Amerikaans, helpt ons de kaarten te schudden. We moeten blijven vasthouden aan de machine, die zich voort beweegt naar internationaal niveau. Ik wijs erop dat we nog helemaal niet excelleren. De wereld is veranderd en we moeten de pas erin houden.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page