Viertal gedraft voor Northwoods League

Vier Nederlandse honkballers zijn gedraft door vier verschillende teams uit de Northwoods League. Het viertal kwam in aanmerking voor de drafts van deze Amerikaanse zomercompetitie naar aanleiding van hun prestaties tijdens de afgelopen editie van de Collegiate Baseball League Europe (CBLE).

Het wordt het tweede jaar op rij dat Nederlandse honkballers deelnemen aan de hoogaangeschreven Northwoods League. Vorig jaar werden pitcher Gilian van Lith (St. Cloud Rox), catcher Michael Riekerk (Alexandria Blue Anchors) en binnenvelder Julian Rip (Rochester Honkers) gedraft. Rip zag uiteindelijk af van deelname om zich te kunnen richten op het seizoen met Jong Oranje. Voor hem in de plaats reisde de talentvolle Bram Grooten wel af naar de Verenigde Staten.

Grooten, die net zijn collegeavontuur had afgerond voor het Wentworth Institute of Technology in Boston, bereikte met Rochester de kwartfinales. Daarin werd zijn team uitgeschakeld door de ploeg van de Nederlandse pitcher Van Lith, die zelf met St. Cloud Rox de 2015 Summer Collegiate World Series bereikte.

Finale

In navolging van dit Nederlandse drietal reizen deze zomer vier andere honkballers af naar de andere kant van de oceaan voor deelname aan de Northwoods League, na Major League Baseball de grootste honkbalorganisatie in de Verenigde Staten. Vandaag zijn Justin en Marijn van Berkel (beiden Amsterdam Pirates), Jémuel Angela (Jeka) en Bart In den Kleef (Twins) gedraft door de NWL.

Jémuel Angela werd na afloop van de NWL Winter Meetings gedraft door Eau Claire Express. De eerste honkman en buitenvelder werd vorig jaar in de CBLE één van de beste slagmannen. Voor Praha Dragons kwam Angela in vijftien wedstrijden tot zeventien honkslagen (.405), waaronder vier tweehonkslagen en vier driehonkslagen. Met zijn Tsjechische team bereikte de honkballer uit Breda de finale van de CBLE.

Samenwerking

Justin en Marijn van Berkel maakten tijdens de CBLE voldoende indruk voor Vienna Emperors om in aanmerking te komen voor de drafts. Pitcher Justin van Berkel werd gedraft door Battle Creek Bombers. Binnenvelder Marijn van Berkel kan deze zomer gaan spelen voor Rockford Baseball. Bart In den Kleef werd op zijn beurt gedraft door Duluth Huskies. De catcher uit Oosterhout maakt dit seizoen ook deel uit van de hoofdmacht van Twins, die in april na een aantal jaren afwezigheid terugkeert in de Nederlandse hoofdklasse. Tijdens de CBLE kwam In den Kleef afgelopen seizoen uit voor Amsterdam Bombers.

In 2014 kwam de samenwerking tussen de CBLE en NWL al tot stand. Door deze samenwerking kunnen elk jaar de beste honkballers uit de CBLE deelnemen aan de drafts van de NWL. Die Amerikaanse zomercompetitie met achttien teams bestaande uit de beste collegespelers is inmiddels één van de hofleveranciers voor toekomstige Major Leaguers.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page