KNBSB ontvangt Europees honkbal in Hoofddorp

Onder leiding van Nederlander Jan Esselman, de voorzitter van de Europese honkbalbond CEB, werd vanmorgen het congres voor het Europees honkbal gehouden. Esselman verwelkomde bij de opening voorname gasten, zoals WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari, MLB Europe directeur Charles Hill, MLB scout nu bij Cincinnati Reds Bob Engle en sponsor ISG vertegenwoordiger Marco Sforza. Als gastheer en organisator van het congres werd de KNBSB in Courtyard hotel by Marriott in Hoofddorp vertegenwoordigd door voorzitter Ron Schel.

Naast Esselman achter de bestuurstafel zaten twee van dee drie vice-voorzitters: de Duitser Juergen Elsishans en de Tsjech Petr Dittrich. Verder ook secretaris Kronoslav Karin (Kroatië) en penningmeester Rene Laforce (Belgie). Diens budget voor 2016 riep bij de delegaties van de lid-landen zo veel onbeantwoorde vragen op, dat het niet voor de pauze kon worden goedgekeurd. Pas na intern overleg bood het bestuur van de CEB een verlaagd uitgavenplan aan. Dat werd tenslotte met zeventien tegen vijf stemmen aangenomen.

Vooral Fraccari, hoewel ook bondsvoorzitter in Italië bij het congres aanwezig als gast, leverde gevraagd en ongevraagd nuttige bijdragen aan de vergadering dankzij zijn mondiale toppositie en zijn financiële successen bij de Premier 12. Het spreken en stemmen namens Italië in de vergadering liet hij over aan gedelegeerde Massimo Fochi. Zo deed KNBSB-bestuurder Frits Mulder dat namens Nederland. In totaal hadden dertig landen een of meer vertegenwoordigers naar Hoofddorp gestuurd.

Vijfduizend gasten

Met Neptunus hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen vooraan in de zaal, liet ASD Rimini een fraaie video zien over de stad, waar dit jaar de meeste wedstrijden om de European Cup worden gehouden in samenwerking met San Marino. Bestuurslid Monica Corvino, voormalig softbalpitcher voor onder meer Rimini en voor de Azzurre, spoorde deelnemende landen aan om op tijd hotels te reserveren, omdat gelijktijdig de stad ook een medisch congres en een wellness congres ontvangt. Ieder goed voor ongeveer vijfduizend gasten van buitenaf. Maar voor de eerste keer ook een Gay Pride, waarvan de opkomst niet valt in te schatten. Gelukkig meldde ’t Hoen dat zijn club dat allemaal al heeft geregeld.

Evert-Jan ’t Hoen was daar om awards overhandigd te krijgen voor zichzelf als coach van het jaar en voor zijn club Neptunus als winnaar van de EC-poule in Rotterdam enerzijds en anderzijds als winnaar van de best of three in de finale. Verliezer Bologna kreeg ook een tastbare herinnering voor althans het winnen van de poule in Parijs. Andere prijzen werden uitgereikt aan clubs en landenteams voor het winnen van Europese competities. Scorer Feiko Drost was afwezig maar werd wel uitgeroepen tot scorer van het jaar, zoals Tomaslav Ozimec umpire of the year werd. Career awards werden toegekend aan de Nederlandse scheidsrechter Johan Brandsma en de Italianen Marco Screti en Pierfranco Leone.

Statuten

Een aantal wijzigingen in de statuten werd op verzoek van de CEB besproken door de gedelegeerden. Naast vragen van de bonden droeg WBSC-voorzitter Fraccari spontaan verbeteringen aan om de Europese teksten te laten sporen met statuten en benamingen door zijn wereldbond. Die werden dan ook conform overgenomen door de vergadering. Zo heet de medische commissie van de CEB voortaan de antidoping commissie en werd het officieel aantal CEB-bestuurders teruggebracht van elf naar negen.

Een ander voorstel van de CEB om als enige voertaal het Engels te gaan gebruiken, stuitte op bezwaren van Franse zijde. Behalve nationalistische gevoelens om de francofonie te behouden, verwees de Franse gedelegeerde ook naar het feit dat in de Olympische familie het Frans nog steeds als één van de voertalen wordt erkend. Daarop reageerde Esselman met het intrekken van het voorstel.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page