Euro League Baseball definitief van start

De Euro League Baseball gaat definitief van start. De European Association of Professional Baseball heeft na overleg met de aangesloten clubs besloten om met vier teams te starten. Door het uitblijven van medewerking van de honk- en softbalbond KNBSB gaat de nieuwe Europese competitie van start zonder Nederlandse hoofdklasseclub.

Vorig jaar mei werd de European Association of Professional Baseball, een initiatief van de Nederlanders Wim van den Hurk en Jan Maarten Kops, opgericht. Sindsdien hebben elf verschillende topclubs uit Europa zich bij deze nieuwe organisatie aangesloten.

De afgelopen maanden is met alle clubs gesproken over de opzet van de nieuwe competitie. De intentie was om met tien teams aan de competitie te beginnen, waarbij het wedstrijdschema zou worden ingepast in de wedstrijdprogramma’s van de verschillende landelijke competities. Zo worden de wedstrijden voor de ELB gespeeld op maandag, dinsdag of woensdag.

Team Amsterdam

Aanvankelijk hadden ook de hoofdklasseclubs Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam serieuze interesse in deelname aan de nieuwe competitie. Per brief is deze clubs door de KNBSB duidelijk gemaakt dat de teams in dat geval deelname aan de hoofdklasse zou worden ontzegd. Om die reden hebben beide clubs moeten besluiten zich terug te trekken voor het eerste seizoen van de Euro League Baseball.

Niettemin gaat er dit jaar wel een Amsterdams team van start. Dit Team Amsterdam wordt gevormd door spelers en coaches uit de verschillende Europese en Amerikaanse competities. Het deelnemersveld wordt verder aangevuld met het Tsjechische Draci Brno, Munich-Haar Disciples en Regensburg Legionäre, beiden uitkomend in de Duitse Bundesliga. Evenals clubs uit de hoofdklasse ontbreken tijdens de eerste editie ook teams uit de Italian Baseball League.

Problemen

Andere potentiële clubs zijn de afgelopen maanden afgehaakt in verband met logistieke en financiële redenen. Eerder trok ook Vaessen Pioniers zich al terug.

De organisatie van de Euro League Baseball kijkt uit naar het eerste seizoen. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit ingekorte wedstrijdschema ons de kans geeft om de organisatie verder te verbeteren met het oog op een verdere uitbreiding”, aldus voorzitter Wim van den Hurk.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page