Jongerius met Frankrijk naar WBC Qualifier

Norbert Jongerius is opgenomen in de nationale selectie van Franrkijk. Dit team gaat zich later deze maand in Panama City proberen te plaatsen voor de World Baseball Classic van 2017. De 24-jarige Nederlandse speler van UVV heeft door zijn Franse moeder een dubbel paspoort, waardoor hij deze maand zijn debuut kan maken voor de Franse nationale selectie.

Jongerius, begonnen bij Houten Dragons, komt al ruim tien jaar uit voor UVV. Met de Utrechtse ploeg maakte hij in 2011 zijn debuut in de hoofdklasse, toen UVV na 23 seizoenen terugkeerde op het hoogste niveau. Vorig jaar kwam hij in de reguliere competitie in 37 wedstrijden tot 26 honkslagen (.198) met zestien binnengeslagen punten.

De 24-jarige honkballer speelde eerder al voor onder meer Jong Oranje, maar werd tot dusver niet opgenomen voor het Nederlands A-team. Met de Franse nationale ploeg krijgt Jongerius nu zeer waarschijnlijk wel de kans om in actie te komen op een groot toernooi. Later deze maand is Frankrijk één van de deelnemers aan het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic van 2017. Frankrijk start het toernooi in het Rod Carew Stadium op donderdag 17 maart met een wedstrijd tegen de gastheer. Een dag later wordt of Colombia of Spanje de volgende tegenstander.

Ploeggenoot

Jongerius is voor dit toernooi opgenomen in de 28-hoofdige voorselectie van Frankrijk. Evenals Jongerius is ook profhonkballer René Leveret opgeroepen. De sterke slagman van het Franse deel van Sint-Maarten wordt aankomend seizoen bij de profclub Lincoln Saltdogs in de American Association de ploeggenoot van onder meer Curt Smith en Shairon Martis.

Een andere profhonkballer is Andy Paz, die onder contract staat van Oakland Athletics. Van de Franse voorselectie zijn 21 spelers afkomstig van een team uit de Franse competitie, waarbij Rouen Huskies met negen spelers de hofleverancier is. Frankrijk staat tijdens de World Baseball Classic Qualifier opnieuw onder leiding van voormalig Major League-pitcher Eric Gagné, Cy Youg-winnaar in 2003.

Kansas City Royals

In de aanloop naar het toernooi in Panama verblijft Frankrijk momenteel in Phoenix. Daar bereidt de Franse selectie zich tot en met 14 maart op het complex van Kansas City Royals voor op het kwalificatietoernooi, voordat wordt afgereisd naar Panama City.

Nog niet eerder wist Frankrijk zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de World Baseball Classic. In september 2012 verloor Frankrijk tijdens het vorige kwalificatietoernooi op rij van Spanje (8-0) en Zuid-Afrika (2-5 na 11 innings). In 2003 stond Frankrijk voor het laatste op een groot mondiaal toernooi. Toen eindigde de nationale ploeg tijdens het wereldkampioenschap op een vijftiende en laatste plaats. Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap werd Frankrijk zesde.

Australië

Het is niet voor het eerst dat een speler uit de Nederlandse hoofdklasse is opgeroepen voor de nationale Franse ploeg. Twee jaar geleden maakte Omar Williams zijn debuut voor Frankrijk tijdens het France International Baseball Tournament. De derde honkman, die dat jaar in de hoofdklasse was uitgekomen voor het Rotterdamse Neptunus, nam met Frankrijk bovendien deel aan het EK.

Vorige maand werd al de eerste van de vier kwalificatietoernooien gehouden. In het Australische Sydney plaatste de gastheer zich, ten koste van Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen voor het hoofdtoernooi. Gelijktijdig met het kwalificatietoernooi in Panama vindt ook een toernooi plaats in Mexicali. In het Estadio B-Air spelen Duitsland, Nicaragua, Tsjechië en gastheer Mexico om één toegangsbewijs voor de World Baseball Classic. Het vierde en laatste kwalificatietoernooi vindt in september plaats in Brooklyn. In het MCU Park wordt Israël gezien als de grote favoriet in een deelnemersveld met verder Pakistan, Brazilië en Groot-Brittannië.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page