Nederland zakt op wereldranglijst WBSC

Het Nederlands team is fors gekelderd op de wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Nederland is van de vijfde naar de tiende plaats gezakt en is daarmee niet langer meer het beste Europese land.

Bij de berekening van de punten worden alle grote internationale (jeugd)toernooien van de afgelopen vier jaar meegerekend. Daarmee valt voor het eerst het wereldkampioenschap van 2011 buiten de berekening. Tijdens dat WK veroverde Nederland de historische wereldtitel en klom Oranje op naar de vijfde en hoogste klassering op de wereldranglijst.

Ook ontbraken de nationale jeugdteams van Nederland het afgelopen jaar tijdens onder meer de wereldkampioenschappen voor spelers onder de 12 en onder de 18 jaar. Het enige succes van formaat voor Oranje afgelopen jaar was de zevende plaats van het Nederlands Koninrijksteam tijdens de Premier 12 in november.

Ingehaald

Mede hierdoor is Nederland op de wereldranglijst gezakt naar een historisch lage tiende plaats en is Nederland bovendien voor het eerst ingehaald door Italië. De Italianen staan met 201 punten meer dan Nederland op een negende plaats. Zij hebben daarmee niet alleen hun beste klassering geëvenaard, maar zijn nu ook het beste Europese land geworden op de ranglijst.

De wereldranglijst wordt nog altijd aangevoerd door Japan. Wel zag Japan de Verenigde Staten naderen. De Amerikaanse honkballers verdienden extra punten door de tweede plaats tijdens de Premier 12 en de titels tijdens de wereldkampioenschappen voor spelers onder de 12 en onder de 18 jaar.

Hoogste notering

Zuid-Korea, dat vorig jaar november winnaar werd van de Premier 12, klom van de achtste naar de vierde plaats. Dat is de hoogste notering voor Zuid-Korea. Ook Chinese Taipei steeg naar de hoogste positie ooit voor het land. De Taiwanese honkballers staan achter Japan en de Verenigde Staten op een derde positie. Evenals Nederland zakten ook de Dominicaanse Republiek (van plaats 6 naar 12) en Puerto Rico (van 9 naar 11).
Aruba staat met 194 punten op de 32e positie, terwijl Curaçao met zeven punten op de 66e plaats staat. Nepal sluit met één punt de wereldranglijst op de zeventigste en laatste plaats.

Dit jaar zijn tijdens verschillende mondiale toernooien nieuwe punten te verdienen. De voornaamste toernooien zijn het wereldkampioenschap voor spelers onder de 23 jaar en het WK voor spelers onder de 15 jaar. Ook op die twee toernooien ontbreekt een Nederlands team

Top 15

1. Japan (5154 punten)
2. Verenigde Staten (5091 punten)
3. Chinese Taipei (4702 punten)
4. Zuid-Korea (4641 punten)
5. Cuba (3727 punten)
6. Venezuela (2833 punten)
7. Mexico (2792 punten)
8. Canada (2659 punten)
9. Italië (2297 punten)
10. Nederland (2096 punten)
11. Puerto Rico (1759 punten)
12. Dominicaanse Republiek (1559 punten)
13. Australië (1482 punten)
14. Brazilië (1279 punten)
15. Nicaragua (1129 punten)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page