Landskampioen Rimini verliest openingswedstrijd

Een week eerder dan in Nederland is het honkbalseizoen in Italië gisteravond al begonnen. Alle drie de ‘Europese’ clubs in de Italian Baseball League kwamen op het veld. San Marino won ruim van het opgeviste Novara (1-16), maar de twee Italiaanse clubs Rimini en Bologna kwamen tot het kleinst mogelijke verschil.

Bologna won na een inhaalrace tegen 1949 Parma met 6-5 en landskampioen Rimini verloor zelfs in een door regen uitgestelde, onderbroken en na zes innings afgebroken wedstrijd in Padova met 1-0. Meer wedstrijden zijn er niet in Italië, omdat er te weinig clubs voldoen aan de eisen van de bond.

Slechts honderd toeschouwers kwamen in Padova op voor de openingswedstrijd tegen landskampioen Rimini. Zonder catcher Riccardo Bertagnon, geblesseerd en voor maanden aan de kant, trad de titelverdediger aan met pitcher Candelario, reserve catcher Baccelli, binnenvelders Mayora, Babini en Di Fabio op de honken en Flores korte stop, buitenvelders Retrosi, Desimoni en Caradonna en aangewezen slagman Ramos.

De enige run van de korte wedstrijd werd zonder honkslag gescoord na een gooifout van Rimini catcher Baccelli naar het tweede honk, waardoor Padova loper Pacini bij nog steeds twee nullen zelfs het derde honk bereikte. De score werd geopend met diens squeezeplay bij een honkslag van Nosti, pas de vierde slagman in de inning.

Tranendal

De gelijkmaker van Rimini werd in de vijfde inning voorkomen dankzij dezelfde Nosti, die vanuit het midveld de bal terugstreepte naar de thuisplaat, toen Babini vanaf het tweede honk niet alleen het derde bereikte op een honkslag van Desimoni, maar zelfs de 1-1 op het scorebord wilde.

Padova catcher Alvarez dook Babini achterna (foto) en redde de voorsprong voor de thuisploeg. Einde inning en einde slagwerk van Rimini in de wedstrijd. De landskampioen sloeg wel dieper (twee tweehonkslagen), maar beslissend waren de vier wijd door hun pitcher Candelario (acht strikeouts in vijf innings) en aansluitend de gooifout van tweede catcher Baccelli in de derde inning. De aanhoudende regen vormde het tranendal voor de ambitieuze Europa pretendent.

Verrassend sterk

Zelfs in de thuiswedstrijd van Europese club Bologna telde de penningmeester slechts honderd toeschouwers. Die zagen echter een wedstrijd van negen innings met een verrassend sterk begin van het na een paleisrevolutie debuterende 1949 Parma. De roemruchte club uit het voormalig hertogdom stuntte met vijf punten in de eerste inning tegen de nieuwe starter van Bologna, Mattew Zielinski.

De eerste drie punten werden binnengelopen na drie hits van Parma en twee veldfouten van Bologna. Dit werd gevolgd door een tweepunten-homerun. Zielinski mocht zijn debuut in de IBL verlengen, omdat Bologna met drie runs in dezelfde inning hoop hield op winst, mede doordat de verdediging van Parma meteen drie veldfouten beging.

Buitenlanders

Moment uit de wedstrijd tussen Bologna en Panama.

Moment uit de wedstrijd tussen Bologna en Panama.
Foto: © FIBS/Duck Foto Press

Het duurde echter tot in de vijfde inning voordat Bologna de gelijkmaker kon scoren: 5-5. Na de zesde inning bleef de thuisplaat schoon en werd de wedstrijd gewonnen door de club, die de minste fouten had gemaakt: drie door Bologna en vijf door Parma. Alle zes pitchers op de heuvel van het Gianni Falchi stadion waren buitenlanders. De beide starters begonnen met ieder zeven hits en vijf punten tegen.

Winnende werper voor Bologna werd eerste reliever Brent Buffa, die toevallig de zesde inning gooide waarin later het zesde punt voor zijn ploeg werd gescoord. Buffa bezweek echter in de zevende inning met twee keer vier wijd en een wilde worp. Hij werd gered door closer Paul Rivero, de enige thuiswerper met goede cijfers: twee strikeouts en één honkslag tegen in drie innings. Slagvolgorde van Bologna gisteravond: ss Infante; 3b Fuzzi; rf Liverziani; 1b Marval; 2b Vaglio; cf Ambrosino; dh Russo; lf Grimaudo; c Sabbatani. De punten werden binnengeslagen door Francesco Fuzzi, Alessandro Vaglio en Paolino Ambrosino Die laatste sloeg met drie hits in vier slagbeurten bovendien de meeste honkslagen.

Makkelijker

San Marino had het makkelijker in het noordelijke Novara. Vooral toen de buitenlandse startend pitcher van Novara in de zevende inning werd gevangen door een Italiaanse reliever. Yulman Ribeiro had San Marino in de eerste vijf innings op maar twee runs gehouden. Maar in de zesde inning moest hij drie onverdiende punten toestaan. Bij deze 0-5 voorsprong begon San Marino lustig erop los te slaan tegen de Italiaanse reliever Simone Visentin. In 1 2/3 inning moest hij tien hits en elf punten incasseren. Slagvolgorde van San Marino: lf Poma; 1b Ermini; ss Vasquez; 3b Mazzuca; cf Duran; dh Chiarini; rf Reginato; 2b Imperiali; c Albanese.

Beste slagmannen bij het niet-Italiaanse San Marino waren gisteravond de Italianen Sebastiano Poma (vijf binnengeslagen punten en vier hits uit zes beurten), Francesco Imperiali (vier binnengeslagen punten en 2 uit 2), Gabriele Ermini (drie binnengeslagen punten en 2 uit 6) en Matteo Reginato met 3 uit 5. Winnende werper voor San Marino was Carlos Quevedo met drie honkslagen tegen in vijf innings, afgelost door Nicholas Morreale met twee honkslagen en één run tegen in drie innings. Samen hadden zij nochtans in die acht innings 147 pitches nodig.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page