Hérnandez bij debuut in IBL met Rimini onderuit

De Venezolaanse pitcher Ricardo Hernández heeft zijn debuut gemaakt in de Italian Baseball League. De troef, die afgelopen seizoenen nog voor Vaessen Pioniers in de hoofdsklasse uitkwam, kon niet voorkomen dat landskampioen Rimini al in de eerste speelronde opnieuw kostbare punten verloor. Ook titelkandidaat Bologna liep averij op.

Rimini en Bologna zijn de twee teams uit de Italian Baseball League, die over twee maanden gaan proberen de Europese clubtitel voor Italië te heroveren. Vooralsnog hebben beide clubs voldoende huiswerk meegekregen. Rimini verloor afgelopen vrijdag op de Italiaanse Opening Day, in een door regen uitgestelde, onderbroken en na zes innings afgebroken wedstrijd in Padova, al met 1-0.

In het stormachtig eerste weekeinde van de Italian Baseball League ging zondag niet alleen landskampioen Rimini opnieuw onderuit, maar leed ook Europees finalist 2015 Bologna een nederlaag tegen een bescheidenere club. Vroeg in de middag verloor Rimini de uitgestelde tweede uitwedstrijd tegen Padova met 7-2 en later in de middag ging Bologna thuis onderuit in de uitgestelde wedstrijd drie tegen 1949 Parma: 7-11.

Ongeslagen koploper

Omdat Rimini de eer redde door na twee nederlagen tegen Padova wel wedstrijd drie te winnen (0-10), is San Marino nu na de eerste speelronde al de nog enige ongeslagen koploper met drie zeges uit drie uitwedstrijden tegen Novara: 1-16, 2-5 en 0-5. Bologna staat al op .667 en Rimini op .333.

Rimini trad voor de warming-up al op zondagmorgen aan op het veld van Padova, waar om 12.00 uur wedstrijd twee werd gespeeld nadat deze op zaterdag wegens overvloedige regenval was uitgesteld. De van Vaessen Pioniers overgenomen pitcher Ricardo Hernández kreeg daarin zijn eerste start. De Spaanse international werd na achter elkaar twee honkslagen en twee wilde worpen tegen en bij een 2-1 achterstand in de vierde inning vervangen door de eerste van drie andere geïmporteerde pitchers. Omdat Carlos Teran en Jose Escalona samen ook nog eens vijf Padovanen lieten binnen komen, leed Rimini zijn tweede nederlaag op rij: 7-2.

Verrassen

Jairo Ramos Gizzi aan slag voor landskampioen Rimini.

Jairo Ramos Gizzi aan slag voor landskampioen Rimini.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Aansluitend werd wedstrijd drie gespeeld en die werd wel een prooi voor de titelverdediger: 0-10. Pitchers Carlos Richetti (6 innings), Yomel Rivera (1) en Tommaso Cherubini (1) hielden samen de slagploeg van Padova puntloos.

Bologna liet zich na twee overwinningen in het eigen Gianni Falchi stadion verrassen. Bij een 5-4 voorsprong liet het Parma een punt sprokkelen in zowel de zevende als de achtste inning. Toen Parma bovendien in de negende inning explodeerde met vijf hits en vijf runs tegen reguliere pitchers Filippo Crepaldi en Raul Rivero, alsmede gelegenheidspitcher Alex Sambucci, bleek Bologna in de nastoot te weinig weerwerk te hebben voor minstens de gelijkmaker: 7-11. Alle vijf de pitchers van Bologna kregen meerdere hits en punten tegen, inclusief starter Riccardo de Santis: vijf honkslagen en vier punten in vijf innings.

Minachting

De start van het nieuwe seizoen in Italië werd dinsdag 5 april voorafgegaan door een perspresentatie van de Italiaanse bond FIBS. Diverse journalisten vroegen zich verbaasd af waarom voor die datum was gekozen, want reeds het weekeinde ervoor waren de competities van de Italian Softball League en van de landelijke Serie A honkbal al begonnen. Website Baseballmania.eu ziet daarin minachting van de hoogste softbalcompetitie en van de enig waarlijk landelijke honkbalcompetitie van Italië met 24 beter over het land verspreide clubs tegenover de zeven clubs in de IBL.

Waar de Nederlandse honkbal- en softbalbond koos voor een seizoenspresentatie in de kantine van Twins in Oosterhout, schaarden de Italiaanse bondsbestuurders zoals gebruikelijk strak in het pak op het podium in de deftige Salon van Eer van het CONI-paleis in Rome. Daar werd voorzitter Fraccari gesecondeerd door zijn vice-voorzitters Massimo Fochi en Totoni Sanna, belast met respectievelijk honkbal en softbal en ieder belust op de opvolging van de bondsvoorzitter, wiens termijn eind dit jaar afloopt. De hierarchie wordt echter bedreigd door de in Canada geboren softbalscheidsrechter en ESF-scheidsrechterschef Andrea Marcon. Deze wordt door vriend en vijand gerekend als de beste kandidaat om Fraccari als bondsvoorzitter op te volgen.

Grootste succes

Bestuurders van de FIBS tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen.

Bestuurders van de FIBS tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Tijdens de presentatie sprak FIBS-voorzitter Fraccari uitgebreid over zijn werk als voorzitter van de WBSC, de mondiale honkbal- en softbalbond. Zijn grootste succes werd behaald bij de Premier 12 afgelopen najaar in Taiwan en Japan. De financiële opbrengsten kunnen ten goede komen van onder meer Europees honkbal en softbal. Zijn administratief succes was echter het nieuwe puntensysteem voor de ranglijst van honkballanden.

Waar de Azzurri alles verloren tijdens de Premier 12 en schijnbaar degradatie van Italië dreigde, bleek het land daarentegen op de wereldranglijst gestegen van de elfde naar de negende plaats. Zoals FIBS-voorzitters Bruno Beneck in de 70’er jaren begon met het importeren van de Ital-Amerikaanse spelers en Aldo Notari in de 90’er jaren de gebruikelijke best-of-five van de EK-finale wijzigde in een enkele finale ten einde Oranje te kunnen verslaan, slaagt Fraccari er nu in om Italië voort te stuwen in de vaart der volkeren.

Nieuw stadion

De KNBSB heeft al aangekondigd om alle mogelijke stappen te gaan ondernemen om een correctie te krijgen. Maar ook de Italiaanse pers reageerde verrast op de stijging van twee plaatsen van Italië en het zakken van vijf plaatsen van Nederland. De Italiaanse journalist Mino Prati van websites Baseball.it en Baseball Now vroeg zich hardop af of het nieuwe systeem iets te maken heeft met de aanstaande verkiezing van de nieuwe bondsvoorzitter van de FIBS.

De start van het nieuwe seizoen in Italië werd recent ook opgeluisterd met de plannen voor renovantie van het roemruchte Gianni Falchi stadion. Komende zomer wordt al begonnen met de uitgebreide verbouwing van het stadion van Bologna. Het project voorziet in een tribune voor ongeveer vijfduizend toeschouwers en diverse voorzieningen, zoals kantoren, een restaurant, kleedkamers en ruimten voor fysiotherapeutische werkzaamheden. De duur van de verbouwing wordt geschat op twee jaar.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page