Bolsenbroek start in eerste ELB-wedstrijd

De Nederlandse pitcher Mike Bolsenbroek is zeer waarschijnlijk de startend pitcher in de historische eerste wedstrijd van de nieuwe Euro League Baseball. De international neemt het met zijn Duitse ploeg Regensburg Legionäire op tegen Draci Brno. Voorafgaand aan de wedstrijd in Tsjechië gooit Wim van den Hurk de ceremoniële eerste bal.

Van den Hurk, vader van profpitcher Rick van den Hurk, is één van de initiatiefnemers van de Euro League Baseball en tevens voorzitter van de vorig jaar opgerichte European Association of Professional Baseball (EAPB). Bijna een jaar na de oprichting van deze Europese bond wordt morgenavond in het Tsjechische Brno de eerste Europese competitiewedstrijd gespeeld.

Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het Europese honkbal. Plannen voor een Europese competitie zijn er de afgelopen decennia in diverse vormen geweest, maar nooit werden ze werkelijkheid. Met de oprichting van de Euro League Baseball komt daar nu verandering in.

Nederlandse international

Vier teams gaan van start tijdens het eerste seizoen van de ELB. Draci Brno en Buchbinder Regensburg Legionäre, vorig jaar nog de finalisten in de respectievelijk Tsjechische en Duitse competitie, beginnen morgenavond aan de eerste wedstrijd. Als startend pitcher is, onder voorbehoud, Mike Bolsenbroek aangewezen. De speler van het Duitse Legionäre kan daarmee de eerste Nederlandse honkballer worden, die zijn debuut maakt in de Euro League Baseball.

De Tsjechische thuisploeg begint vol vertrouwen aan de eerste confrontatie uit de ELB. In de Tsjechische Extraliga bleef Draci Brno deze maand in zijn eerste vijf wedstrijden ongeslagen. In de duels tegen Technika Brno, Cardion Hroši Brno en Eagles Praha scoorde de ploeg maar liefst 57 runs en kreeg het slechts acht punten tegen. Met de vijf overwinningen is Draci Brno nog de enige ongeslagen ploeg in de Tsjechische competitie.

Koploper

De vijfvoudig Duitse kampioen en regerend vice-kampioen Regensburg Legionäre begon het seizoen in de Duitse Bundesliga met vier overwinningen en twee nederlagen. In de Bundesliga Süd won de formatie van manager Ivan Rodriguez tot dusver zijn serie tegen hekkenlsuiter Tübingen Hawks, maar werden de punten in de series tegen koploper Stuttgart Reds en Heidenheim Heideköpfe gedeeld.

De Nederlandse international Mike Bolsenbroek leidde Regensburg Legionäire naar twee van de vier overwinningen. Hij won allebei de wedstrijden die hij startte en gooide inmiddels tien keer drie slag in elf innings. Hij was onder meer de winnend pitcher in de openingswedstrijd tegen de huidige koploper Stuttgart Reds.

Profhonkballer

Morgen reist de Duitse selectie per bus af naar het bijna vijfhonderd kilometer oostelijker gelegen Brno, een reis van zo’n vijf uur. Voor Draci Brno beklimt dinsdagavond de Amerikaan Jason Jarvis als eerste de heuvel. De 28-jarige pitcher stond tussen 2008 en 2010 onder contract van San Francisco Giants en kwam in totaal in acht seizoenen uit als profhonkballer. Een dag later is de Tsjech Michal Sobotka de starter voor Draci Brno.

Legionäre-manager Rodriguez, afgelopen najaar nog één van de coaches van het Europese All Star Team tijdens de Asia Winter Baseball League, heeft onder voorbehoud gekozen voor starters Bolsenbroek en Blake Hassebrock, de 26-jarige Amerikaan die twee jaar geleden nog gooide voor het Double A-team uit de organisatie van Oakland Athletics.

Trots

De eerste twee wedstrijden uit de Euro League Baseball worden op dinsdag 19 en woensdag 20 april om 19.00 uur gespeeld in het Městský Stadion in Brno.

Na de onderbreking in verband met de Europese verplichtingen, vervolgen beide teams vrijdagavond hun reguliere competitie. Draci Brno verdedigt op 22, 23 en 24 april zijn ongeslagen status tegen landskampioen Kotlářka Praha, de huidige nummer drie in het klassement. Regensburg Legionäre reist af naar Heidenheim voor een serie van wedstrijden op 22 en 23 april tegen Heidenheim Heideköpfe.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page