San Marino verliest manager, maar wint van Bologna

Na een loopbaan van vijftien jaar als speler en 22 jaar als coach van San Marino is vorige week Doriano Bindi ontslagen door het bestuur van de succesvolle club uit het dwergstaatje midden in Italië. Zijn taken werden tijdelijk waargenomen door general manager Mauro Mazzotti. Onder zijn leiding won San Marino tegen het favoriete Bologna prompt twee van de drie wedstrijden.

Na het teleurstellende seizoen 2015 en drie nederlagen tegen Italiaans en Europees concurrent Rimini in het voorafgaande weekend, hakte de club na veel wikken en wegen de knoop door en werd Mister San Marino van zijn taak ontheven. Bindi leek al bezweken onder de druk om prestaties te moeten leveren ondanks de vele blessures en vroeg al om tijdelijk wat afstand te mogen nemen.

Met de tijdelijke hoofdcoach Mauro Mazzotti in de dug-out behaalde San Marino afgelopen vrijdag in Bologna, in een zinderende avondwedstrijd die duurde tot ver na middernacht, een zwaarbevochten 9-12 overwinning over tien innings. Eerst moest San Marino in de negende inning een 6-3 achterstand overbruggen. Vervolgens repareerde Bologna nog steeds in die negende inning een 6-7 achterstand, waarna de tiende inning begon bij 7-7.

Beslissende klappen

Bij volle honken en één man uit betekende de honkslag van William Vasquez van San Marino de minimale voorsprong, maar met een tweehonkslag liet Mario Chiarini nog eens drie punten scoren voor de club in crisis. Bologna verving Italiaanse pitcher Crepaldi door de vijfde pitcher Pizziconi, maar die begon met schijn, waardoor Chiarini opschoof naar drie en even later 7-12 kon aantekenen, toen Bologna koos voor de tweede nul op het tweede honk. Bologna kreeg zelf in de tie-break de twee geplaatste lopers nog wel over de thuisplaat, maar toen was het kruit verschoten: 9-12.

Wederom bleken de afgelopen winter met veel tam-tam aangekondigde buitenlandse pitchers in de Italiaanse competitie niet bepalend voor het resultaat van de wedstrijd. De drie Amerikanen van Bologna, Zielinski, Buffa en Patterson, kregen ieder drie hits tegen en respectievelijk twee, één en vier runs tegen in hun gezamenlijke acht innings. De beslissende klappen werden door San Marino geslagen op de Italiaanse pitchers Crepaldi en Pizziconi, nog steeds talenten waarvan ook bondscoach Marco Mazzieri veel verwacht.

Te zwaar

Mario Chiarini (San Marino) wordt op de thuisplaat uitgetikt door Riccardo De Santis (Bologna).

Mario Chiarini (San Marino) wordt op de thuisplaat uitgetikt door Riccardo De Santis (Bologna).
Foto: © Duck Foto Press/FIBS

Hetzelfde verschijnsel deed zich tegelijkertijd voor in Novara, waar de rode lantarendrager moest aantreden tegen landskampioen Rimini. Negen innings lang beheersten buitenlandse pitchers (twee van Novara en drie van Rimini) de wedstrijd, waardoor de tiende inning met 0-0 begon. Toen bleek dat voor zowel reliever Yulman Ribeiro (Novara) als reliever Darwin Cubillan (Rimini) zijn derde inning al te zwaar werd.

Rimini en even later Novara scoorden ieder twee runs, waardoor de elfde inning geopend moest worden. Rimini scoorde hierin eerst al drie runs op Ribeiro en vervolgens op Italiaanse relievers Bassani en Gallo nog eens vier punten: 2-9. De landskampioen had toen nog een buitenlandse pitcher (Carlos Teran) over om de late voorsprong succesvol te verdedigen.

Ranglijst

De Italiaanse bond FIBS zelf klaagt nu al dat als gevolg van het oneven aantal clubs, waardoor ieder weekend een club drie wedstrijden rust, en als gevolg van de klimaatverandering, waardoor veel wedstrijden moeten worden uitgesteld, de ranglijst van de Italian Baseball League betekent dat appels met peren moeten worden vergeleken. Een club heeft al twaalf wedstrijden gespeeld, twee clubs elf, twee clubs negen en twee clubs acht. Novara heeft alle elf wedstrijden verloren, dus wie daartegen heeft gespeeld, vraagt zich af hoe sterk hij zich mag rekenen.

De Amerikaanse ranglijst, die in Italië wordt toegepast, laat Rimini boven drijven met het winstpercentage van .750 (6 uit 8). Ons Nederlandse ranglijstje brengt Parma bovenaan met 7 uit 11, gevolgd door San Marino met 7 uit 12. Op beide soorten rangschikking is Bologna na de twee nederlagen van het afgelopen weekend gezakt naar de vijfde plaats met alleen Padova en Novara onder zich.

Alle uitslagen:
Parma – Nettuno 2-7 en 7-0, één wedstrijd uitgesteld
Novara – Rimini 2-9 (11 inn) en 5-6, één wedstrijd uitgesteld
Bologna – San Marino 9-12 (10 inn), San Marino – Bologna 2-3 en 7-2

Italiaanse stand:
1. Rimini .750 (6-2)
2. Parma .636 (7-4)
3. Nettuno .625 (5-3)
4. San Marino .583 (7-5)
5. Bologna .556 (5-4)
6. Padova .444 (4-5)
7. Novara .000 (0-11).

Programma aankomend weekeinde:
Bologna – Novara
Rimini – Nettuno
Padova – San Marino

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page