ELB-wedstrijden Amsterdam Baseball opgeschort

De organisatie van de Euro League Baseball heeft besloten de wedstrijden van Amsterdam Baseball van aanstaande zondag en maandag tot nader orde uit te stellen. Tot dit besluit is de ELB gekomen nadat de Europese honkbalbond CEB afgelopen weekeinde met maatregelen dreigde voor de spelers van L&D Amsterdam. Hierop heeft de Amsterdamse koploper uit de hoofdklasse besloten zijn spelers vooralsnog niet deel te laten nemen aan de Europese competitie.

De selectie van Amsterdam Baseball, die deze maand zijn debuut zou maken in de ambitieuze Europese competitie, bestaat voor een belangrijk deel uit spelers van L&D Amsterdam. Aanvankelijk had de Nederlandse honk- en softbalbond al bezwaren tegen het meespelen van deze spelers aan de Euro League Baseball.

Maar recent kwam de KNBSB hierop terug en kregen spelers, onder bepaalde voorwaarden, alsnog toestemming om deel te nemen aan de Europese competitie. Daarmee leek niets meer het debuut van de enige Nederlandse deelnemer aan de Euro League Baseball in de weg te staan.

Sancties

Daar kwam afgelopen weekeinde echter verandering in toen Jan Esselman, de Nederlandse voorzitter van de Europese honkbalbond, het Amsterdamse team liet weten sancties op te leggen aan spelers van L&D Amsterdam, die voor Amsterdam Baseball deelnemen aan de Euro League Baseball. De CEB beroept zich daarmee op artikel 26d.1 van de eigen Competition Rules.

Daarin stelt de CEB dat het deelnemers aan de Europa Cup niet is toegestaan om vooraf aan het Europese clubtoernooi voor een ander team uit te komen, dan het team waarvoor het deelneemt aan de Europa Cup. Saillant detail is dat deze regel ook bijvoorbeeld Loek van Mil verbiedt om namens titelverdediger Curaçao Neptunus deel te nemen aan de aanstaande European Champions Cup. Van Mil speelde afgelopen maand profhonkbal in de organisatie van Minnesota Twins. De CEB laat weten voor collegespelers wel een dispensatieregeling te hebben.

Beperkende maatregelen

Naar aanleiding van de aankondiging van sancties door de CEB heeft L&D Amsterdam nu besloten zijn spelers vooralsnog terug te trekken, zodat zij op 31 mei in Rimini van start kunnen tijdens de European Champions Cup. “Het risico van een mogelijke uitsluiting of andersoortige maatregelen achten wij te groot”, aldus L&D Amsterdam-voorzitter Gerard van Tiggelen in een verklaring. “De belangen van onze spelers, coaches, club en sponsoren bij deelname aan de European Champions Cup hebben onze absolute prioriteit.” Hierop heeft de organisatie van de Euro League Baseball besloten om de serie van twee wedstrijden van aankomende zondag 15 en maandag 16 mei tegen Draci Brno op te schorten.

Van Tiggelen: “Een jammerlijk gemiste kans om de honkbalsport nieuwe impulsen te geven en te promoten. Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld over de manier, waarop je als vereniging, afgestraft kan worden wanneer je louter en alleen vanuit positieve bedoelingen iets extra’s voor de honkbalsport wil doen”.

Volgens het geldende reglement van de CEB mogen deze spelers na afloop van de European Champions Cup overigens wel alsnog deelnemen aan de Euro League Baseball, tenzij het CEB-bestuur alsnog met verdere beperkende maatregelen komt. Dat wordt besproken tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering, die voor 28 mei op de agenda staat. “Ik verwacht zeker beperkende maatregelen tegen de ELB als er geen overleg en vooral geen samenwerkingsovereenkomst ligt”, laat CEB-voorzitter Esselman weten. Hij bevestigt ook dat spelers na de Champions Cup weer vrij zijn om van club te wisselen. Esselman: “Maar of zij kunnen spelen voor een wilde bond, is de grote vraag voor de KNBSB en CEB”.

Draci Brno

Ondertussen wordt er in Tsjechië nog wel gewoon gehonkbald in de Euro League Baseball. Gisteravond scoorde Draci Brno in de thuiswedstrijd tegem Munich-Haar Disciples vijfmaal in de tweede helft van de negende inning om een 0-4 achterstand weg te werken. Met zijn tweehonkslag, de vijfde hit voor Brno in deze slagbeurt, sloeg Přemek Chroust (3 uit 5) de winnende twee punten over de thuisplaat.

Het was de vijfde wedstrijd uit de nieuwe Europese competitie. Morgen staat het tweede duel tussen Draci Brno en Munich-Haar Disciples in het Mestsky Stadion in Brno op het programma. De Duitse honkballers van Munich-Haar Disciples wacht na hun eerste drie wedstrijden nog altijd op de eerste overwinning.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page