KNBSB trekt toestemming voor ELB in

Spelers uit de Nederlandse competitie mogen van de Nederlandse honkbal- en softbalbond toch niet meer deelnemen aan de Euro League Baseball. Met dat besluit heeft de KNBSB deze week de eerdere toestemming die aan de spelers was gegeven weer ingetrokken. Hierdoor krijgen de spelers van L&D Amsterdam niet meer de kans om dit seizoen te debuteren in de EBL.

Het besluit van de KNBSB volgt op berichten van de Europese honkbalbond CEB. Die liet eerder deze maand in de persoon van de Nederlandse voorzitter Jan Esselman al weten deelnemers aan de ELB uit te sluiten van Europese clubtoernooien.

Eerder had de KNBSB spelers nog wel toestemming gegeven deel te nemen aan de Euro League Baseball, onder de voorwaarde dat zij niet zouden uitkomen voor een team uit de Nederlandse hoofdklasse. Om die reden was Amsterdam Baseball opgericht, een team voornamelijk samengesteld uit spelers van L&D Amsterdam en De Glaskoning Twins. Deze selectie zou vorige week zondag zijn debuut maken in de ELB.

Sancties

De aangekondigde sancties van de CEB gooiden echter roet in het eten. L&D Amsterdam koos eieren voor zijn geld en verbood zijn spelers om uit te komen voor Amsterdam Baseball. Doordat de KNBSB het eigen standpunt nu heeft gewijzigd, kunnen ook andere Nederlandse honkballers in het restant van het seizoen niet meer uitkomen in de ELB.

“Op basis van deze ontwikkelingen en het ingenomen standpunt door het bestuur van de CEB heeft het bestuur van de KNBSB besloten om het standpunt van geen bezwaar in te trekken in afwachting van de definitieve besluitvorming door de CEB”, laat de KNBSB in een officiële verklaring weten. Komende week komt de CEB in de aanloop naar de European Champions Cup in Rome bij elkaar. Dan staat ook besluitvorming over de Euro League Baseball op de planning.

Goedkeuring

Het gezamenlijke standpunt van de CEB en de KNBSB heeft nu een bom gelegd onder de Euro League Baseball. Eerder waren de Duitse en Tsjechische bond wel bereid het nieuwe Europese initiatief te ondersteunen. Door hun goedkeuring konden in april drie teams van start gaan tijdens het eerste seizoen van de Euro League Baseball: Draci Brno uit Tsjechië en de Duitse teams Regensburg Legionäre en Munic-Haar Disciples. De drie clubs speelden tot dusver onderling zes wedstrijden in de ELB. Amsterdam Baseball completeerde het deelnemersveld.

Of die eerste Europese competitie nu dit seizoen af kan worden gemaakt, is nog af te wachten. Nederlandse spelers mogen niet meer zonder vooraf verkregen toestemming van de KNBSB deelnemen aan de wedstrijden van de ELB.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page