ELB verder zonder Amsterdam Baseball

Het eerste seizoen van de Euro League Baseball gaat definitief verder met drie clubs. De organisatie heeft besloten alle activiteiten van Amsterdam Baseball stop te zetten. Met deze beslissing zijn de Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB en de Europese honkbalbond CEB er in geslaagd succesvol het debuut van een Nederlands team in de nieuwe Europese competitie tegen te houden.

De allereerste editie van de ambitieuze competitie ging al op dinsdag 19 april van start. Met aanvankelijk nog toestemming van de KNBSB was de gelegenheidsclub Amsterdam Baseball, met onder meer routiniers Michael Duursma, Danny Rombley en Dirk van ’t Klooster binnen de gelederen, de eerste Nederlandse deelnemer aan de Euro League Baseball. Hoewel de CEB de eerste zes wedstrijden liet spelen, begon voorzitter Jan Esselman zich pas te roeren nadat in het bondsbestuur van de KNBSB een medestander was gevonden.

Beide organisaties trokken hierna ten strijde tegen de Nederlandse initiatiefnemers van de Euro League Baseball en kwamen medio mei zelfs met mogelijke sancties op de proppen. Met de aankondiging van die sancties kwam de hele Euro League Baseball op de tocht.  Waar de Duitse en Tsjechische teams zich niets van de aangekondigde sancties aantrokken, koos L&D Amsterdam eieren voor zijn geld en trok het de toestemming voor zijn spelers in.

Verbieden

Tijdens een lange vergadering van het bestuur van de Europese honkbalbond CEB kon de Nederlandse voorzitter Jan Esselman eind mei echter niet rekenen op voldoende draagvlak van de overige bestuursleden om ook daadwerkelijk met maatregelen te komen voor deelnemers aan de Europese competitie. Hierdoor krijgen de Duitse teams en de Tsjechische deelnemer aan de Euro League Baseball, met wel steun van hun nationale bond, alsnog de kans om het eerste seizoen van de Europese competitie uit te spelen.

Nadat een officiële verklaring van de CEB na de vergadering van 28 mei uitbleef, houdt de Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB zich nu vast aan zijn eigen statuten om deelname van Nederlandse teams aan de ELB te kunnen verbieden. De organisatie van de ELB heeft daarom besloten op korte termijn niet meer naar een oplossing te zoeken om alsnog een vervanger voor Amsterdam Baseball te vinden. “We zijn van mening dat het beter is om onze energie te stoppen in een positieve afronding van het eerste seizoen met de drie overgebleven teams”, laat voorzitter Wim van den Hurk in een verklaring weten. “Ondertussen gaan we, in samenwerking met de KNBSB en de CEB, op zoek naar een oplossing voor het seizoen 2017.”

Treurige episode

Met dat besluit komt een einde aan een treurige episode, waarmee de Duitse en Tsjechische bonden en clubs hebben aangetoond bereid te zijn energie te steken in nieuwe initiatieven, maar waar juist de Nederlanders zich van hun meest slechte kant hebben laten zien. Terwijl de tribune tijdens de finale van de European Champions Cup grotendeels leeg bleef, bleken onder meer de Nederlandse CEB-voorzitter Jan Esselman als het bestuur van de KNBSB de afgelopen weken niet bereid constructief mee te denken om honkbal in Europa uit het slob te halen.

Het wegvallen van de steun van de splinternieuwe Europees clubkampioen L&D Amsterdam zorgde uiteindelijk voor de genadeklap voor de initiafnemers, die eerder al verantwoordelijk waren voor de European Big League Tour en de Collegiate Baseball League Europe.

Toekomst

Van den Hurk: “Na alle voorbereidingen die wij hebben getroffen voor Team Amsterdam is het natuurlijk een enorme teleurstelling dat we dit besluit hebben moeten nemen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat met de resultaten die we tot nog toe hebben behaald de toekomst van de ELB is gegarandeerd en dat de toekomst van het Europees honkbal weer iets rooskleuriger eruit ziet.

Inmiddels hebben Draci Brno en Munich-Haar Disciples de Europese competitie hervat. In twee wedstrijden versloegen de Tsjechische honkballers deze week de Duitse gastheer met 1-8 en 0-15 om de tweede plaats in het klassement te verstevigen. Morgen en dinsdag vervolgen Regensburg Legionäre en Munich-Haar Disciples de ELB. De competitie wordt hierna afgesloten met een dubbel tussen Regensburg Legionäre en Draci Brno.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page